Читај ми!

Kako izgledaju tri dana u staračkom domu, pokazali su u predstavi starišani i mališani

Kada se udruže najmlađi i najstariji u Domu omladine u Beogradu mogli su da vide oni koji su pogledali predstavu „Dvanaest razigranih princeza“. Na sceni su bili penzioneri iz Udruženja „Beogradski starišani“ i četvrtaci iz Osnovne škole „Mihailo Petrović Alas“.

Dvanaest razigranih princeza samo zvuči kao naslov Andersenove bajke, ali u izvedbi starišana i mališana, to je teška priča o tome kako izgledaju tri dana u staračkom domu.

„Mi u ovoj priči ne govorimo samo o penzionerima, govorimo i o problemima generalno koje imaju porodice koje žive sa starim ljudima. To je priča o staračkom domu, o položaju penzionera kod nas u društvu, o odnosima dece i ostarelih, tako da pokriva sve starosne kategorije“, objašnjava Irena Adamović, scenarista i reditelj predstave.

Pola godine vežbali su penzioneri i deca koja u ovom komadu igraju sećanja starih na detinjstvo, mladost i život u Jugoslaviji.

„Predivno, predivno iskustvo. I sva su deca toliko vaspitana i toliko nas poštuju, divni su prema nama, pažljivi, da je to prosto neverovatno“, ističe Mirjana Saška Vranković, članica grupe „Beogradski starišani i mališani“.

Vladimir Jovičić igra mladoženju i hoće sa mladom da pobegne iz doma.

„Pa dajem inspiraciju i drugima da pobegnu iz doma da ne ostanu u domu koji je zadanja stanica za pa-pa“, dodaje Vladimir.

U čitav ovaj projekat uklopilo se više od 50 i mališana i onih starijih koji volonterski u njemu učestvuju.

„Ovo je stvarno ispalo baš lepo, i stvarno smo se lepo družili i poklone su oni nama davali i mi njima. I ne samo to, prijateljstvo se odmah između nas stvorilo i ljubav“, naglašava Maša Dramićanin, učenica OŠ „Mihailo Petrović Alas“.

Ovo je drugi put da u Beogradu zajedno nastupaju, aplauz pokazuje da je predstojeće leto njihovo jer ovi entuzijasti i glumci-amateri polako osvajaju sve veće scene. Želja im je da njihovu predstavu vidi publika širom bivše Jugoslavije.

недеља, 16. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије