Читај ми!

Stopića pećina, čarobni dragulj Zlatibora

Stopića pećina na Zlatiboru je najposećeniji speleološki objekat u Srbiji koji godišnje poseti više od 100.000 ljudi. Posle gondole je i zlatiborska atrakcija sa najviše posetilaca. Kako bi se gosti vraćali, Zlatiborci svake godine urade i nešto novo, bilo da su u pitanju staze ili dodatni sadržaji.

Ni snežna vejavica ni temperatura u minusu nisu prepreka onima koji požele da zavire u čudesni svet Stopića pećine. Samo u januaru bilo je blizu 10.000 posetilaca koji stižu najčešće iz turističke znatiželje, a vraćaju se s posebnim utiscima.

Zaštitni znak pećine su bigrene kade. Ima ih više od 250, od najmanje duboke desetak centimetara do najdublje od 7,5 metara iz kojih se voda kaskadno sliva ka dnu i Trnavskom potoku.

S druge strane je 10 metara visok vodopad. Nova staza vodi preko vodopada uz pogled na bigrene lonce u kojima „vri" potok, ali otvara i poseban deo prepun pećinskog nakita i stalaktita i stalagmita koga u prvom delu pećine ima tek malo. I to nije kraj čudesima prirode.

„I sve što se dublje ulazi u utrobu Stopića pećine otvaraju se neki novi vidici, neki novi pogledi, neke nove lepote. I dalje, kad smo prešli preko ovog vodopada, došli smo do kraja ove platforme, tamo planiraju da se nastavi nekih još 50 metara jer tamo ima jedna prelepa peščana plaža i ima jedan prelep kamin“, kaže organizator promotivnih aktivnosti, Dragomir Stopić.

Sada je uređeno i osvetljeno 410 metara pećine. Uz nove staze iza vodopada i dvorane s kadama koje bi trebalo da se grade već ove godine tu su i drugi sadržaji, u skladu s vremenom i tehnologijom.

„Za posete Stopića pećini, odnosno svih posetilaca je urađena i mobilna aplikacija u vidu turističkog vodiča na četiri strana jezika. Urađen je i pijac na samom parkingu gde naši lokalni proizvođači imaju prostor da na jednom uređenom lokalitetu prodaju svoje proizvode i samim tim smo zaokružili generalno ponudu“, ističe direktor TO „Zlatibor", Vladimir Živanović.

Uz mobilnu aplikaciju posetioci obično biraju obilazak Stopića pećine i uz vodiča jer svaki od njih ima i svoje posebne priče i legende o pećinskim otvorima, dugurama i svemu onom što se oko pećine događalo, uz podsećanje da je samo za nastanak centimetra pećinskog nakita potrebno stoleće.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво