Читај ми!

I kad nije Kustendorf, Kršanje posetiocima, uz ukusan zalogaj, nudi veličanstvene prizore

Ko god je bio na Mećavniku i Mokroj Gori zna da tamo i kada nije „Kustendorf“ ima šta da vidi, ali i da se uživa u dobroj hrani. Prava, a malo poznata adresa je Kršanje, i to ne zbog krša i kamena iz njegovog imena.

Posle svih godina, u kojima je mera selu spala na desetinu nekadašnjeg življa, ovi ljudi, u sebi, kao da imaju zasađene dve pameti. 

„Pogrešio sam ja, što sam ostao tu, nema komšije, nikoga, ja sam jedan, da ne kažem, zadnji, koji ovde ceo svoj život provodi. A eto, ne odustajem još, ne dam se", kaže Milan Bijelić iz Kršanja.

„Čista je voda, čist vazduh, čisto sve, organsko sve. Krize još nema", dodaje Ranko Bijelić iz istog mesta.

Marko, učenik petog razreda, desetak kilometara udaljene mokrogorske škole, kaže da ima gotovo sve što mu treba, pa se Ršumova šaljiva opaska, lako nametne – da u selu rastu mali ljudi, a u gradovima gajimo kućne ljubimce.

„E ovo je sijeno o kome sam ti pričao, iza tebe. Imam šest ovaca, pet janjadi, tri koke, jednog pevca i jednog cuka. I ne treba mi više ništa", rekao je Marko.

Kršanje je na samoj granici sa Republikom Srpskom, stešnjeno među Stocem, Oštrikom i Tarom.

Nekada je bilo čuveno, veliko selo, sa crkvicom, sagrađenom pre Velike seobe, sa bogatim pašnjacima, šumama i bistrom, čistom rekom.

U avanturu samo sa vodičima ili planinarima 

Iz Kršanja možete zaviriti u kanjon Belog Rzava, reke koja stiže sa obronaka Tare i u ovom delu svog toka sa stenovitim liticama, gradi veličanstvene prizore. Ali, za svaku avanturu dalje, neophodna vam je pomoć vodiča ili planinara.

Kusturica je o Kršanjama shvatio sve, vrlo brzo – pa u ovoj čistoj zemlji, posadio žita, podigao plastenike, zasadio povrće, zaposlio ljude, i iz Kršanja u Drvengrad, pred goste iz celog sveta, stižu organski, domaći proizvodi. Pa dok seoske nevolje opsedaju one koji nisu otišli, takvi poduhvati daju nadu.

„Kako situacija ide, i kako turisti dolaze često u Mokru Goru, ja se nadam da neće biti bojazni ni za Mokru Goru, ni za Kršanje. Kršanje će tek biti otkriveno“, poručuje Ljubodrag Jezdimirović.

I najzad, ima li veće mudrosti od ljubaznosti, a to je prvo što će vas, u Kršanjama, među onima koji su ostali dočekati.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара