Читај ми!

Aparati nove generacije u Vranjskoj banji – još uspešnije terapije

Vranjska banja poznata je po najtoplijoj mineralnoj vodi u Evropi, ali i po fizikalnim terapijama za mnoga reumatska oboljenja. Nedavno su u Specijalnoj bolnici počeli da koriste savremene aparate u toj oblasti medicine. I posle privatizacije, stalno je interesovanje za boravak u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju.

Unapređena je fizikalna terapija u Vranjskoj banji, uz postojeću aparaturu, sada koriste još pet aparata novije generacije. Prvenstveno kod pacijenata koji imaju akutna ili hronična koštano-zglobna oboljenja, povrede, prelome.

„Kod ovih aparata imamo dakle brže razlaganje edema, ili otoka, kod svih povreda, što je kod drugih aparata potreban je duži oporavak i rehabilitacija, a ovim aparatima ide dosta brže”, kaže Slobodan Nikolić, specijalista fizikalne medicine.

„Dobili smo još dva kombinovana aparata koja u sebi imaju i laseroterapiju i ultrazvuk, i sve struje, interferentne, dijadinamik i ostale. I dobili smo aparat za dijagnostički ultrazvuk za osteomuskularni sistem, specijalizovani ultrazvuk, što mislim da takođe nema na jugu”, dodaje dr Slađana Stošić, direktorka Specijalne bolnice „Milenijum medikal centar” u Vranjskoj banji.

Dobru reputaciju ima Vranjska banja kao lečilište. I dosadašnje hidro, kinezi, elektro, magneto, lasero terapije daju rezultate. Pacijenti su i iz naše zemlje, ali i iz zemalja u okruženju.

„Imao sam povredu na radnom mestu u Nemačkoj, i tamo sam se lečio godinu i po dana, i sada sam došao da probam ovde ovu vodu, i veoma sam zadovoljan”, kaže Viktor Smilevski iz Skoplja.

„Uspela sam da stanem na noge, prvo sa hodalicom, onda sa štapom, i da hodam. Ja sam bila tri, četiri puta, sad sam već tri meseca, i rekla sam da ne idem odavde dok ne hodam bez štapa”, kaže Vesna Milosavljević iz Niša.

Početkom godine tradicionalno je manje gostiju, sada je popunjena polovina od 110 ležajeva u Specijalnoj bolnici. I posle privatizacije, u ovoj ustanovi učenici Medicinske škole imaju praksu.

„Videla sam ovde razne aparate koji mi dosta pomažu u praktičnom radu da se usavršim i da sutra ako se opredelim za ovaj posao, za ovaj smer, da mi olakša budući posao”, rekla je Katarina Borisov, učenica Medicinske škole iz Vranja.

Osim visoke temperature po kojoj je prepoznatljiva voda iz Vranjske banje, od 94 do 110 stepeni Celzijusovih, voda ima izražena lekovita svojstva – mineralna je, bogata sumporom, blago alkalna. Vranjska je i jedna od „kraljevskih banja” u Srbiji.

уторак, 16. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво