Читај ми!

Razglednica iz Denvera - grada između pustinje i Roki planina na 1.609 metara nadmorske visine

O Denveru u Koloradu obično čujemo zahvaljujući Denver nagetsima i Nikoli Jokiću, ali nemamo priliku da vidimo kako izgleda grad. Aleksandar Žigić, dopisnik iz Čikaga, prošetao je centrom Denvera po jednom ledenom danu i podelio svoje utiske.

Tokom zimskih dana ulice Denvera su prilično prazne. Neko bi možda rekao da podsećaju na scene iz filma iz 1995. godine Šta sve možeš u Denveru kad si mrtav. Glavna pešačka ulica je prilično prazna jer se renovira.

Pešačka zona u centru Denvera je kao naša Knez Mihailova ulica. Za poslednjih desetak godina grad je porastao, dobio je oko 20 odsto novih stanovnika jer je vrlo popularan za život. U centru je mnogo radnji, restorana, šoping centara, galerija.

Sa jedne strane Denvera je pustinja, a sa druge podnožje Roki planina. Nazivaju ga „gradom na visini jedne milje", jer je na 1.609 metara nadmorske visine.

Inače, stanovnici Denvera više su za Demokratsku stranku, mada je savezna država koja može promenljivo da glasa. Denver ima i Srpsku pravoslavnu crkvu Sveti Jovan, a starešina hrama je otac Radovan Petrović.

Iako je grad blizu najpoznatijih skijaških centara, zime u Denveru nisu previše oštre i 300 dana u godini sija sunce. Prosečna temperatura u decembru je devet stepeni, ali se tokom noći spusti na minus sedam.  

субота, 01. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије