Читај ми!

Energetski turizam i boravak u prirodi ostaju aduti turističke industrije

Svetski sajam turizma, održan u Londonu, upoznao je turiste i ljubitelje putovanja sa preko 5.000 najpopularnijih destinacija. Ovaj sajam, pokazao je i kako se turistička industrija promenila i prilagodila promenama koje je doneo koronavirus, kako bi zadovoljila promenjivu potražnju potrošača. Ovaj sajam namenjen, pre svega profesionalcima, posetilo je više od 50.000 turističkih radnika, vodiča, hotelijera, iz više od 38 sektora turističke industrije. Među njima je bila i Srbija.

Svetski turizam nikako da se dokopa zelene grane. Nakon korone, sačekao nas je rat u Ukrajini, sa njim je došla i energetska kriza, ogroman rast cene energenata, a to je na gore povuklo i sve druge cene. 

Kako god bilo turizam se ne dâ. Prilagođava se novim uslovima i trendovima, pa će tako, čini se, zemlje Mediterana ubuduće biti podjednako privlačne turistima zimi kao i leti. 

Viktor Rodrigez iz Španije navodi da su tokom zime na Kanarskim ostrvima, na jugu Španije, temperature veoma prijatne, od 25 do 30 stepeni, pa da očekuju mnogo gostiju.

„Tome u prilog idu i cene koje će biti povoljnije u odnosu na druga tržišta u Evropi“, objašnjava Rodrigez.

„Ko bi pre par godina mogao da pomisli da će se to desiti, pojava energetskih turista? Niko. Ali evo nažalost dešavaju se i takve situacije i mi ozbiljno razmišljamo o tome. Napravili smo paket sa deset hotela u Crnoj Gori i taj paket ovde prezentujemo preko nacionalne turističke organizacije, jer mi imamo mnogo sunčanih dana i ja sam siguran da, ako ništa drugo, bićemo gostoljubivi i biće im toplo“, istakao je Goran Đurović, ministar ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore.

Skijaši se ni ove zime, ni po koju cenu neće odreći zimovanja. To je posebna vrsta ljudi koja bi, kažu, zamenila tri letovanja za jedno zimovanje.

„Potpuno smo spremni za početak skijaške sezone. Kopaonik počinje sa radom 8. decembra i očekujemo veliki broj turista kako iz zemlje tako i iz inostranstva. Prema nekim najavama očekujemo veliku grupu turista iz Velike Britanije, a i onih već tradicionalnih skijaša koji dolaze iz zemalja bivše Jugoslavije, iz Mađarske, Rumunije, Rusije, pa čak i Turske“, kaže Ana Jovanović iz JP „Skijališta Srbije“.

Boravak u prirodi ostaje u fokusu 

Ako nas je nečemu korona naučila to je da cenimo prirodu i boravak u njoj, jer smo svi u jeku pandemije zavideli onima koji imaju svoju kućicu negde van grada, baštu i voćnjak.

„Turisti sve više traže upravo tu vrstu odmora. Zato smo se mi i potrudili da ga stavimo u prvi plan naše promocije pored siti brejka kao tradicionalno najtraženijeg turističkog proizvoda kada su strani turisti u pitanju. Tu pre svega mislim na Beograd koji generiše najveći broj stranih gostiju, ali takođe i na Novi Sad, Kragujevac, Niš, Suboticu i druge gradove u Srbiji, ali priroda je ono što je u fokusu i što će ostati u fokusu i u narednom periodu kada je potražnja u pitanju“, rekla je Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije.

London je i ovog novembra, turističke radnike dočekao uobičajeno, uz kišu i vetar, sa retkim sunčanim epizodama. Posle pet godina pauze, tokom koje je detaljno obnovljen satni mehanizam koji se sastoji od blizu 1.000 delova, ponovo radi simbol Londona – Big Ben.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво