Čitaj mi!

Biserno ostrvo Tise, turistička oaza i dom jedinstvene vrste grožđa u Evropi

Na turističkoj mapi Srbije Biserno ostrvo kod Novog Bečeja zauzima posebno mesto. Naziv biserno – ovaj predeo je dobio jer je ostrvo sa svih strana okruženo rekom Tisom. Ovde uspeva i jedna vrsta vinove loze – jedinstvena u Evropi – čija je berba upravo u toku.

Park prirode stara Tisa je pod zaštitom republike Srbije i to kao značajno prirodno dobro trećeg stepena i prostire se na površini od 980 hektara.

„Posebno je značajno za lovce i ribolovce, jer je veoma bogato lovište bogato je i ribom i nalazi se između novog i starog toka reke Tise i u predivnoj prirodi. Apsolutan potencijal za razvitak opštine“, kaže predsednik opštine Novi Bečej, Saša Maksimović.

Ipak najlepše predele ostrva ulepšavaju vinogradi koji se prostiru na površini od 20 hektara, ovih dana u toku je berba grožđa.

„Očekujemo dobar prinos i dobar rod s obzirom da se ovde uzgaja specifična sorta muskan krokan koji se nalazi samo ovde na Bisernom ostrvu. To je autohtona sorta koja je opstala gotovo jedino ovde u Evropi i očekujemo dobar prinos jer joj odgovara sušno i toplo leto“, ističe vlasnik vinograda, Miloš Srećković.

Navodi i da očekuje negde oko 25 do 30 hiljada litara vina s obzirom da su mali prinosi jer se pravi izuzetno kvalitetno vino.

„Polovina roda će završiti u našim eksluzivnim restoranima, a polovina će verovatno otići u izvoz za Dubai“, objašnjava Srećković.

U berbi učestvuje pedesetak meštana jer to je prilika da se zaradi koja dnevnica za predstojeću zimu.

„Ja sam penzioner i imam malu penziju pa mi se ovde ukazala prilika da zaradim koji dinar, nije teško, lepo je vreme grožđe je idealno, ova godina je stvarno ponela što nije bilo odavno“, kaže Anka Kovačev iz Novog Bečeja.

Legenda kaže da je grof Rohonci u štapu iz Alžira u 19. veku doneo ovu lozu zasadio na Biserno ostrvo gde se jedino do danas održala u Evropi.

broj komentara 0 pošalji komentar