Читај ми!

Od Karakasa do Trsta – kako izgleda mapa najopasnijih i najsigurnijih gradova sveta

Prilikom odabira grada koji će biti naša naredna destinacija, svakako je potrebno uzeti u obzir, pored mnogih drugih stvari, i to koliko je taj grad siguran.

Numbeo je baza podataka koja sortira gradove i zemlje i po tome koliko su sigurni za svakodnevni život kao i za one koji ih posećuju na samo par dana.

„Indeks kriminaliteta“ Numbeo-a je procena opšteg nivoa kriminala u datom gradu ili zemlji: ukoliko je niži od 20 znači da je grad siguran, između 20 i 40 se takođe smatra niskim indeksom, između 40 i 60 umerenim, između 60 i 80 visokim a preko 80 izuzetno visokim. Suprotnno tome, što je veći „indeks bezbednosti“ to znači da je grad sigurniji.

Najopasniji i najsigurniji gradovi u Italiji

Na vrhu liste najopasnijih gradova u Italiji se nalazi Katanija sa indeksom kriminaliteta od 64, 82 i četvrti je grad u Evropi po kriminalitetu po korisnicima sajta Numbeo.

Na drugom mestu je Napulj sa indeksom od 60,53 (koji je osmi u Evropi) dok je na trećem mestu najopasnijih gradova u Italiji Rim sa indeksom od 53,10.

Na četvrtom mestu se nalazi Bari, a za njim slede Torino i Milano. Nakon toga, na sedmom mestu najopasnijih gradova u Italiji je Bolonja za kojom sledi Palermo.

Sa druge strani Kaljari je na drugom mestu liste najsigurnijih italijanskih gradova, dok je na prvom mestu Trst.

Najopasniji gradovi na svetu

Po indeksu kriminaliteta Nimbeo je izračunao da je najopasniji grad na svetu Karakas u Venecueli čiji indeks prelazi 84,01. Na drugom mestu je Pretorija u Južnoj Africi sa 81,98, zatim Selaja u Meksiku sa 81,80.

Prvi evropski grad na ovoj listi je Bredford u Velikoj Britaniji sa indeksom kriminaliteta od 71,24, zatim Koventri, opet u Engleskoj i Nant u Francuskoj.

Nakon toga sledi italijanski grad Katanija sa indeksom od 64,82 dok je na svetskoj listi najopasnijih gradova na pedesetom mestu.

Najsigurniji gradovi na svetu

Grad koji se smatra najsigurnijim na svetu je Abu Dabi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, zatim Doha u Kataru te Tajpej na Tajvanu.

Što ste Evrope tiče, najsigurniji grad je u Španiji: San Sebastijan, zatim Cirih i Bern u Švajcarskoj, dok je prvi italijanski grad na ovoj listi Trst koji se nalazi na 54. mestu najsigurnijih gradova i na prvom mestu najsigurnijih gradova u samoj Italiji.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се