Читај ми!

Nesvakidašnje lepote Rzava - cveta etno-turizam u ariljskom kraju

Ariljski kraj svake godine privuče veliki broj turista. Uređene plaže Rzava, uz brojne sadržaje, omogućavaju uživanje u prirodnom ambijentu, a ovih dana temperatura vode je, kažu turisti, oko 22 stepena.

Arilje nema gradski bazen, a jedino takvo kupalište nalazi se u Trešnjevici, selu koje zbog etno-turizma postaje sve atraktivnija destinacija.

„Ima ih sa svih strana, našeg porekla iz Nemačke iz Austrije, iz Švajcarske. Sad trenutno imamo iz Holandije, našeg porekla, tako. Novi Sad, najviše Beograd", rekao je Rade Mitrović iz etno-domaćinstva „Mitrović" u Trešnjevici.

„Ovo nema nigde kao ovde. Planina okolo, svugde šuma, priroda, a odmor i osvežavajuće", dodaje Nenad Kostić iz Katića.

I dok neki potraže osveženje u bazenu ušuškanom u prirodni ambijent, većina uživa u rzavskim plažama. Čistoća bistre i prohladne planinske reke privlačna je svim generacijama.

„Sa četvoro unuka sam došao. Hladna je voda za nas starije, a za ovu decu nije hladna. Oni ne izlaze po ceo dan iz vode", kaže Dragoje Zeković iz Beograda.

Takav prirodni ambijent pojedine inspiriše za tim bilding na plaži „Bosa noga".

„Moji zaposleni i mi salašari koji živimo u ravnici ponekad pobegnemo negde. Nije nam prvi put da pravimo tim-bilding, ali bila nam je ideja da se malo maknemo iz ravnice. Ja sam imao sreću da sam ovde naišao prvi put pre šest, sedam osam godina. Upoznao ove divne domaćine i video ovo mesto koje stvarno odudara od svega, te sam mojim zaposlenima rekao idemo na tim-bilding, nisu čak ni znali gde idu. Došli smo prvo u Guču, tamo smo bili sinoć, prespavali, onda smo danas autobusom došli ovamo. A reakcije su fantastične, sad niko neće da ide nazad na ručak, jer im se svima dopalo", izjavio je vlasnik Salaša 137g Aleksandar Samardžija.

Nesvakidašnji provod kraj Rzava mladima je zanimljiv i zbog prilike da se osveže, ili podignu atmosferu, ali i da zarade.

„Čak i radim, pre par dana sam podigao prvi put u životu ancer. Tako da četiri, pet dana sam i radio čak. Mi smo ovde već desetak godina, tako da poznajemo bukvalno svaki pedalj i reke i svih plaža. Ali ova je posebna, po mnogo čemu", rekao je Milun Šunjevarić iz Beograda.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво