Читај ми!

Uprkos novoj krizi i poskupljenju, turisti ponovo hrle u Italiju

U Italiji, jednoj od omiljenih turističkih destinacija, već se beleže brojevi slični onima od pre pandemije, a rat u Ukrajini i poskupljenje hotela za oko 14,7 odsto, nisu sprečili Italijane da putuju, kao ni strane turiste da dolaze u ovu zemlju.

Nakon sto su u Italiji i ostatku sveta postepeno popuštale restriktivne mere vezane za kovid, italijani su polako počeli da se vraćaju putovanjima i da se pripremaju za turističku sezonu koja je u ovoj zemlji počela još sa dolaskom proleća kada se, od polovine marta beleži rast avionskog saobraćaja unutar Evropske unije, kao i od Amerike ka Evropi.

Iako će se turisti najviše opredeljivati za severni i centralni deo Italije, bar tako pokazuju istraživanja u ovoj zemlji, ipak su plaže ono što najviše privlači turiste, ali takođe i gradovi poput Firence, Rima, Venecije i Milana sa svojom kulturnom ponudom.

„Milano se već pokrenuo što se turista tiče i to nam govore podaci. Meseci poput aprila i maja su bili fantastični za gradski turizam. Imali smo isti broj turista kao u 2019. godini, znači pre kovida i to nam pokazuje da ta godina nije bila izuzetak već da se Milano zaista promenio tako da sada imamo turiste koji dolaze iz radoznalosti i zadovoljstva, kao i turiste koji ovde dolaze zbog biznisa i turizam je sada već aktivni deo našeg grada“, navodi Martina Riva, savetnica za sport i turizam grada Milana.

U Italiji se već beleže brojevi slični onima od pre pandemije, a rat u Ukrajini i poskupljenje hotela za oko 14,7 odsto, nisu sprečili Italijane da putuju, kao ni strane turiste da dolaze u ovu zemlju.

I dok će se u Veneciju od 16. januara 2023. ulaziti uz rezervaciju i plaćanje doprinosa, eksperimentalna faza će početi za nekoliko dana, od jula meseca, ne bi li se grad izborio sa prekomernim brojem turista, smeća i saobraćaja koji podrazumeva privatne glisere, ali i taksije na vodi.

„Venecija je najpoznatiji grad na svetu. Grad sa neverovatnom istorijom, ali je potrebno i podsetiti da od 72 miliona turista koji posete Veneto, 14 miliona posećuje Veneciju. Ostatak posećuje druge delove regiona koji je prvi italijanski region po turističkoj poseti jer imamo devet Uneskom zaštićenih područja. Imamo jedinstvenu teritoriju jer u avgusti vi možete da skijate na glečeru Marmolade, a onda za samo dva sata stižete na more da se okupate. A za nas to znači 32 miliona turista. Mi imamo i najveći open-er kamp na svetu, imamo jezera, Dolomite, 350 tipičnih proizvoda, 11 miliona hektolitara vina poput 'Proseko', 'Amarone', zaista imamo sve“, naglašava Luka Zaja, predsednik regiona Veneto.

Turizam u Italiji je u prvih šest meseci ove godine doživeo apsolutni procvat. Naime, podaci kada se upoređuju sa onima iz 2019. godine kažu da je turista bilo više za čak 33,4 odsto. Jako je veliki broj stranih turista, naročito Amerikanaca.

I mada se Italija za dve godine pandemija plasirala među prvih deset zemalja po digitalizovanoj turističkoj ponudi koja je podrazumevala virtuelne posete muzejima, arheološkim nalazištima i spomenicima, to nije uticalo na to da se turisti ne vrate pravim putovanjima. Samo prošle godine, gradove poput Firence i Rima posetilo je 43,6 miliona turista.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво