Читај ми!

Kamene kape Đavolje varoši, lekovita voda, novi hoteli - kuršumlijska oblast sprema se za sve više posetilaca

Turistička organizacija Srbije, organizovala je obilazak poznatih turističkih destinacija u opštini Kuršumlija, Prolom i Lukovske banje, Đavolje varoši. Sa novim sadržajima u tek izgrađenim hotelima i sa putnom infrastrukturom, koja se uveliko sređuje, ovde se nadaju znatno većem broju turista narednih godina.

Jedan od turističkih bisera Lukovska banja prošla je, za dvadesetak godina, trnoviti put od nedođije do jedne od najprestižnijih, sa oko četiri stotine mesta u tri hotela, koji su u ovom periodu izgrađeni.

„Kada govorimo o samim gostima, koji posećuju Lukovsku banju, to su svakako oni, koji ovde dolaze radi lečenja i odmora, a zapravo tu su i oni velnes gosti, koji prvenstveno dolaze radi uživanja, kupanja u bazenima ispunjenim termalnom vodom, šetnjama šumovitim Kopaonikom", rekla je Nataša Todorović, upravnica hotela „Bela jela" u Lukovskoj banji.

U srcu Radana, jedne od najlepših , a još uvek neotkrivenih planinskih lepotica u našoj zemlji, decenijama se razvija i iz godine u godinu postaje sve privlačnija kao idealno mesto za odmor i lečenje turistima, Prolom banja, sa nadaleko poznatom prolom vodom.

Nezaobilazno mesto za posetioce na ovom području već godinama je i svojevrsni prirodni fenomen Đavolja varoš, sa jedinstvenim zemljišnim figurama, na čijim se vrhovima nalaze kamene kape.

„Kada gosti dođu ovde, imaju mogućnost da šetaju stazom kroz grabovu i hrastovu šumu, dive se figurama, koje su nastale erozijom, imaju mogućnost da vide atraktivne izvore kisele vode, koji su u jarko narandžastoj i crvenoj boji", kaže turizmolog Marina Cvetković.

Cela oblast Kuršumlije izuzetno je bogata vrednim fragmentima i sećanjima na srednjovekovno nasleđe, pre svih veličanstveni manastir Svetog Nikole, prva zadužbina Stefana Nemanje, koja duže od devet vekova bdi nad ovim gradom. U Turističkoj organizaciji Srbije ističu da je ovo svakako jedna od najsadržajnijih turističkih tura u Srbiji, koja garantuje prijatan odmor i uzivanje za sva čula.

„Trebalo bi da ljudi vide ovo i da dožive ovu prelepu, fantastičnu prirodu ovde i da deo svog odmora, koji možda planiraju negde drugde da provedu, da provedu i u ovim banjama ovde", izjavio je Predrag Stanić iz Turističke organizacije Srbije.

Turistička ponuda ovog kraja biće uskoro upotpunjena još jednom banjom, Kuršumlijskom, koja se ubrzano uređuje i prve goste u potpuno novom, renoviranom hotelu, ali i prirodnom ambijentu, primiće već na jesen.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво