Читај ми!

Lepotu kampovanja čini boravak u prirodi koji je lekovit

Ljubitelji kampovanja u prirodi se ne odmaraju, već u njoj žive. Vladimir Đumić, predsednik Kamping asocijacije Srbije, otkriva zbog čega bi mnogi koji se dvoume, trebalo da izaberu baš kampovanje.

Mnogi strahuju od boravka u prirodi, a u stvari upravo je u tome lepota kampovanja, navodi gost Jutarnjeg programa, Vladimir Đumić.

„Spavate na zemlji, u mrklom mraku, na kiseoniku. Posle četiri sata spavanja se osećate kao da ste spavali 10 u gradu. To je jedan od prvih motiva“, naglašava predsednik Kamping asocijacije Srbije.

U mnogim oblastima za našu zemlju kažu da ima potencijala, ali da ga ne koristi. Isto važi i za kampovanje. Srbija nema more, ali ima sve ostalo – jezera, reke, planine, prirodne rezervate, zaštićene zone, poput Deliblatske peščare, Golije, Fruške gore...

„Fruška gora ima jedini i prvi eko-kamp koji se nalazi u okviru Nacionalnog parka, ali ni jedan drugi nacionalni park nema kamp u svom prostoru. Takođe, i naše banje nemaju. Evo, prvi put u Vrnjačkoj Banji da imamo kamp Vrnjačko vrelo koji je otvoren prošle godine“, napominje Đumić.

Inače, svuda u Evropi 25 odsto turističkog prometa čini kamping, dok je kod nas jedva pet odsto. Holanđani kampuju i u zemlji i u inostranstvu. Nema Danca koji nije bar tri dana godišnje proveo u kampu. Nema reke i jezera u Nemačkoj koja nije načičkana kampovima. Isto tako je i u Španiji.

„Oni kad dođu u Srbiju ne mogu da se nagledaju i da se nadive onome što mi imamo od prirodnih potencijala“, dodaje gost Jutarnjeg programa.

Poređenje troškova za odmor u kampu i hotelu ili apartmanu je suvišno, s obzirom na to da ljudi koji vole kampovanje neće otići u hotel, kao i obrnuto.

Kamperima početnicima od opreme je potreban, pre svega, šator, za dve ili više osoba, koji više nisu tako skupi. Podmetač, da spavanje na zemlji bude prijatnije, i vreća za spavanje.

Ukoliko želimo da provedemo više dana u prirodi, onda je neophodno poneti i nešto za spremanje hrane, od vatre do posuđa. U svakom slučaju, danas je zahvaljujući internetu na Jutjubu, na primer, moguće pronađi bezbroj saveta šta poneti na kampovanje, zaključuje na kraju gostovanja Vladimir Đumić, predsednik Kamping asocijacije Srbije.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво