Čitaj mi!

Lepotu kampovanja čini boravak u prirodi koji je lekovit

Ljubitelji kampovanja u prirodi se ne odmaraju, već u njoj žive. Vladimir Đumić, predsednik Kamping asocijacije Srbije, otkriva zbog čega bi mnogi koji se dvoume, trebalo da izaberu baš kampovanje.

Mnogi strahuju od boravka u prirodi, a u stvari upravo je u tome lepota kampovanja, navodi gost Jutarnjeg programa, Vladimir Đumić.

„Spavate na zemlji, u mrklom mraku, na kiseoniku. Posle četiri sata spavanja se osećate kao da ste spavali 10 u gradu. To je jedan od prvih motiva“, naglašava predsednik Kamping asocijacije Srbije.

U mnogim oblastima za našu zemlju kažu da ima potencijala, ali da ga ne koristi. Isto važi i za kampovanje. Srbija nema more, ali ima sve ostalo – jezera, reke, planine, prirodne rezervate, zaštićene zone, poput Deliblatske peščare, Golije, Fruške gore...

„Fruška gora ima jedini i prvi eko-kamp koji se nalazi u okviru Nacionalnog parka, ali ni jedan drugi nacionalni park nema kamp u svom prostoru. Takođe, i naše banje nemaju. Evo, prvi put u Vrnjačkoj Banji da imamo kamp Vrnjačko vrelo koji je otvoren prošle godine“, napominje Đumić.

Inače, svuda u Evropi 25 odsto turističkog prometa čini kamping, dok je kod nas jedva pet odsto. Holanđani kampuju i u zemlji i u inostranstvu. Nema Danca koji nije bar tri dana godišnje proveo u kampu. Nema reke i jezera u Nemačkoj koja nije načičkana kampovima. Isto tako je i u Španiji.

„Oni kad dođu u Srbiju ne mogu da se nagledaju i da se nadive onome što mi imamo od prirodnih potencijala“, dodaje gost Jutarnjeg programa.

Poređenje troškova za odmor u kampu i hotelu ili apartmanu je suvišno, s obzirom na to da ljudi koji vole kampovanje neće otići u hotel, kao i obrnuto.

Kamperima početnicima od opreme je potreban, pre svega, šator, za dve ili više osoba, koji više nisu tako skupi. Podmetač, da spavanje na zemlji bude prijatnije, i vreća za spavanje.

Ukoliko želimo da provedemo više dana u prirodi, onda je neophodno poneti i nešto za spremanje hrane, od vatre do posuđa. U svakom slučaju, danas je zahvaljujući internetu na Jutjubu, na primer, moguće pronađi bezbroj saveta šta poneti na kampovanje, zaključuje na kraju gostovanja Vladimir Đumić, predsednik Kamping asocijacije Srbije.