Čitaj mi!

Svetska a naša sela – Mokra Gora, Gostilje i Tršić

Mokra Gora, Gostilje i Tršić naši su kandidati za najbolja sela Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija. Odluku je donela nacionalna komisija Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, a proglašenje će biti u oktobru. Cilj te inicijative je da se seoskim turizmom podstakne ruralni razvoj i dobrobit lokalne zajednice.

Osim što su satkana od lepote, sva tri sela primer su i kako dobrim ulaganjima i afirmacijom mikroturističkih lokaliteta može da se u potpunosti unapredi život sela.

„Selo Gostilje je zaista primer gde se na jednom malom lokalitetu nudi pregršt sadržaja, počev od vodopada Gostilje koji godišnje poseti 100.000 posetilaca, rodne kuće Dimitrija Tucovića, crkve koja je trenutno u izgradnji… Sve te atrakcije su dodatno valorizacijom, uređenjem tih atrakcija privukle i privatne izdavaoce i seoska turistička domaćinstva da svoje kapacitete prilagode seoskim turizmu", rekao je Vlade Živanović, direktor TO Zlatibor.

I ako je Gostilje selo avanture i izazova, u Tršiću, rodnom selu Vuka Karadžića, turističku potku snuje naučno-obrazovni kulturni centar.

„To je jedinstven primer da se u ovakvom jednom selu nalazi centar za izučavanje srpskog jezika i humanističkih nauka", kaže Snežana Perić, direktorka TOG Loznice.

Tri reke i tri planine, kojima je okružena – preporuka su za Mokru Goru koju ćete najbolje upoznati garavim Ćirom.

„Šarganskom osmicom, etno-selom Drvengrad, termomineralnim izvorima kojima je inače bogata, divnim ljudima koji žive na tom prostoru, seoskim domaćinstvima, tradicionalnim proizvodima, a pre svega jednom očuvanom i zaštićenom prirodnom sredinom je zapravo kandidovala i podstakla nas kao Turističku organizaciju Užice da kandidujemo Mokru Goru za najbolje svetsko selo", izjavila je Danijela Đorđević direktorka TO Užice.

I kakva god da bude odluka svetske Turističke organizacije, naša sela, sudeći po interesovanju gostiju i iz zemlje i iz inostranstva, već su na svetskoj turističkoj mapi.