Читај ми!

Vlasinsko jezero, oaza mira i netaknute prirode na 1.200 metara

Vlasinsko jezero sa netaknutom prirodom idealno je mesto za odmor, ali nedovoljno je smeštajnih kapaciteta. Da se unapredi turizam i ugostiteljstvo, privuku investitori, kroz radionice opština Surdulica, Turistička organizacija, Ministarstvo bez portfelja zaduženo za razvoj nedovoljno razvijenih opština i kompanija "Koka-kola" realizuju projekat "Vlasina-čista ljubav".

Mir i tišina oko Vlasinskog jezera koje se nalazi na 1.200 metara nadmorske visine. Okruženo je netaknutom prirodom, privlači najviše sportiste, rekreativce, ali i goste željne odmora.

Vlasina je predeo izuzetnih odlika, zaštićeno područje, zakonom je zabranjeno uređenje plaže i priobalja, a potencijala za razvoj turizma ima.

"Tu pre svega mislim na ploveća ostrva kao nešto što je najvažnije, na sportsko rekreativne potencijale koje nama ova nadmorska visina na kojoj se nalazimo nudi", istakla je Jelena Arsić iz Udruženja "Čuvari Vlasine".

Da primi više gostiju Vlasini nedostaju smeštajni kapaciteti. Rade samo dva hotela koja primaju stotinak gostiju. Nije urađena ni kategorizacija svih objekata.

"Naši objkekti su kategorizovani, ušli smo u sistem plaćanja poreza,
radimo legalno što bi se reklo", rekao je Jugoslav Petrović iz Vranja.

"Izuzetno je važna higijena, recimo kreveti ne mogu da budu na sprat. Kakva će da bude okućnica, kakav će da bude parking. Jednostavno ljudi moraju da znaju šta se danas traži", istakao je prof. Radomir Stojanović, stručnjak iz oblasti turizma  i kategorizacije objekata.

Pre dolaska investitora neophodno je sačuvati prirodnu sredinu, sagraditi kanalizacioni prsten.

"Imam obećanje, razgovarao sam, da treba da krene realizacija izgradnje kanalizacionog prstena, videćemo iz kojih će to investicija, da li će iz ovih od kineskog kredita ili ne znam iz kojih para", istakao je Novica Tončev, ministar bez portfeljaZa izgradnju kanalizacionog prstena oko Vlasinskog jezera potrebno je osam miliona evra.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво