Читај ми!

Med sa Vlasine nije jedino što pčele mogu da nam pruže

Vlasinsku visoravan dnevno poseti od dve do pet hiljada turista koji na 1.200 metara nadmorske visine dolaze zbog jezera, blage klime, čistog vazduha. U svoju turističku ponudu Vlasina dodaje i Api centar za relaksaciju, prvi takve vrste u Pčinjskom okrugu.

 

Četiri bungalova u kojima su po tri košnice, prirodan ambijent, prirodni materijali. Od proleća kada krene paša, pčele će biti aktivne, donosiće nektar i polen, a isparenja u ovom prostoru udisaće posetioci.

„Mogu prvenstveno ljudi koji imaju respiratorne probleme, mogu da posećuju i da na neki način leče svoje probleme, a i svi ostali u jačanju imuniteta da koriste taj zdrav vazduh iz košnice“, objašnjava Ivica Kostić, predsednik Udruženja plečara „Matica“ iz Surdulice.

„Verujem da će Api centar da bude od koristi s obzirom na to da znamo dobrobit pčela i vlasinskog meda koji ima svoj brend i koji je jedan od najkvalitetnijih registrovanih u Srbiji“, smatra Dragan Kostadinović, pčelar i predsednik Mesne zajednice Vlasina Rid.

Inicijativa pčelara, uz podršku Turističke organizacije Surdulice, realizovana je uz finansijsku pomoć Nemačke razvojne agencije. Pre četiri godine je zaštićeno geografsko poreklo vlasinskog meda, prepoznatljiv je, iako proces sertifikacije još traje.

„Api centar na svoj način doprinosi ne samo boljoj promociji našeg kraja, jer zaštićeno geografsko područje sa kojeg je med koje te vredne pčelice ubiru je samo deo onoga što one mogu da nam pruže“, naglašava Biljana Nikolić, direktorka Turističke organizacije Surdulice.

Vlasina mnogima pruža mir. Stanište je retkih biljnih i životinjskih vrsta, a Vlasinsko jezero je poznato po plovećim, tresetnim ostrvima.

Prednost Vlasine je čista, zdrava sredina i, kako se to popularno kaže, netaknuta priroda. Vlasina je okružena planinama, sa veštačkim jezerom površine 16 kvadratnih kilometara, a temperatura vode u najtoplijim danima je dvadesetak stepeni.

Predeo na 1.200 metara nadmorske visine jedno je od prirodnih obeležja jugoistočne Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво