Čitaj mi!

Na Kopaoniku nema vreline, ali dragulja prirode ima u izobilju

Jedino mesto u Srbiji gde je tokom ovog tropskog talasa konstantno ispod 30 stepeni je Kopaonik. Svakako je i to jedan od razloga što na ovoj planini boravi veliki broj gostiju.

Dok su gradske ulice od ranih jutarnjih sati skoro puste, na padinama, ali i najvišim vrhovima Kopaonika mogu se u svako doba dana videti turisti koji uživaju u šetnjama kroz netaknutu prirodu i pogledu koji zadivljuje.

Na Kopaoniku se u ovo doba godine beru gljive, uživa se u borovnicama, u druženju i svemu onome što ova planina nudi.

„Pančićev vrh, da se spustimo ka Rtnju na pitu od borovnica, pa onda do Jarma pa ćemo da vidimo povratak kakav će biti“, navodi jedan turista.

Pešačke ture sa vodičima do malo poznatih dragulja prirode organizuju se svakodnevno.

Nenad Ratković, iz Nacionalnog parka Kopaonik navodi da su najlepša mesta na Kopaoniku Jelovarnik, jedan od najvećih vodopada u Srbiji, rezervat Metođe, a svake subote posetioci mogu žičarom do Nebeskih stolica.

Sadržaji u turističkom centru prilagođeni su svim uzrastima.

„Imamo takođe i dečji kamp. To su mladi izviđači koji su u rasponu od šest do 12 godina. Imamo i streličarstvo, rent-a-bajk“, nabraja Dejan Petrović iz Avantura centra.

Zadovoljni su gosti, ali i oni koji od turizma žive

„Letnja turistička sezona je, mogu vam reći, odlična. U odnosu na prošlu godinu, naravno, imamo manju posećenost zato što je prošle godine zbog kovida zemlja bila zatvorena, bili su tu, ali u odnosu na 2019. godinu povećanje je nekih 30 odsto“, objašnjava Darko Jovanović iz JP „Skijališta Srbije“.

„Mi smo danas na 100 odsto popunjenosti i sledeća nedelja je poprilično dobra. Dosta je naših, ali dosta imamo gostiju iz Rusije, sa Srednjeg istoka“, kaže Goran Kovačević, direktor hotela „Vajsroj“.

„S obzirom da su dani borovnice ima dosta ljudi, dosta je veća posećenost, tako da ima, ima ljudi“, kaže Ana Marija Maksimović iz kafea „Maglič“.   

Turistička sezona je u punom jeku, ali i građevinska i to u samom centru što prema broju gostiju i popunjenosti kapaciteta očigledno ne utiče na dobru posećenost.

broj komentara 0 pošalji komentar