Читај ми!

Kampanja „Biram Srbiju" promoviše Taru, a o njoj pišu svetski magazini

Po broju realizovanih noćenja, Tara je već duži niz godina među prvih deset odredišta koje domaći turisti biraju za odmor, sa ponudom kakvu Turistička organizacija Srbije upravo i promoviše u kampanji „Biram Srbiju".

Kućica na Drini je avgusta 2012. bila fotografija meseca časopisa Nacionalna geografija, godinu dana kasnije o njoj je pisao i Dejli mejl, a domaćim turistima je početna stanica u otkrivanju smaragdnozelene Drine podno Tare.

Početak turizma na Tari povezuje se sa dolaskom pisca Milovana Glišića, početkom prošlog veka, u manastirske konake da leči pluća.

Potonji gosti i metoha manastira Rača, zadužbine kralja Dragutina i tarskih gorštaka, okretali su se aktivnom odmoru, kakav je danas prepoznatljiv na Tari i kanjonu Drine – od veslanja, regate, kupanja i pecanja, do pešačenja, biciklizma, jahanja.

„Prvi put sam, konj je stvarno miran, bezbedno je i za decu i, naravno, za odrasle... Stvarno je super osećaj, pogotovu zato što nas pusti da sami malo jašemo", kaže Kristijana Ćaćić iz Beograda.

„Biramo Taru zato što ona upravo predstavlja sve ono što mi ne prvom mestu promovišemo  našom promotivnom kampanjom, a to je aktivan odmor, odmor u prirodi, kulturno-istorijske znamenitosti, gastronomija – sve na jednom mestu…", istakla je direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović.

Devet je vidikovaca na Tari, nacionalnom parku sa endemičnom Pančićevom omorikom koja je preživela poslednje ledeno doba, dakle sigurnom utočištu brojnih vrsta flore i faune, koje treba sačuvati.

„Svi ovi posetioci koji dolaze na prostor Tare poseduju određeni nivo ekološke svesti i onda kažem, trudimo se da ih dobijemo na svoju stranu, da budu praktično ambasadori ne Nacionalnog parka, nego zaštite prirode i uvek apelujemo na njih da to bude odgovorno ponašanje, u smislu da se pridržavaju nekih naših pravila, da se ne skreće sa staza, da se ne beru biljke, da se ne loži vatra…", objašnjava Ranko Milanović iz Nacionalnog parka Tara.

Treba sačuvati za potomke našu najšumovitiju planinu sa najvećom populacijom medveda kod nas, rečicu Vrelo – najkraću u Evropu, dva jezera, stećke u Rastištu i Perućcu, koji su stavljeni na Uneskovu listu svetske baštine, Drinu sa jednim od najdubljih kanjona na svetu i kućicom svrstanom među 16 najčudnijih na svetu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара