Читај ми!

Rafting po Velikom Rzavu, najčistijoj reci u Srbiji, na kome voda "rezi"

Posle godine pauze zbog pandemije, ljubitelji raftinga i prirode ponovo su se okupili na 8. Međunarodnoj regati na Velikom Rzavu, reci dugoj 62 kilometra koja se smatra najčistijom rekom u Srbiji. U saradnji sa Svetskom organizacijom za prirodu "WWF Adria", Ekološko udruženje „Rzav“ na regati „Poteci Rzavom“ okupilo je 80-ak ljubitelja reka iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Ni tmurni oblaci nad rekom, kiša koja ih je ispratila i dočekala, plitak i hladan Rzav, nisu bili prepreka za grupu najsmelijih ljubitelja reka, da se upute čamcima i pešice pet kilometara dugim vodenim putem Visočkog kanjona, jer su se regata i raftinga svi poželeli.

„I prirode i druženja i svega što nije karantin smo se poželeli",rekao je Mario Jonović iz Kladova.

„Prošle godine zbog korone i svega i baš zato što nismo mogli, mi smo napravili da možemo, snimili smo dokeumentarac na rekama na kojima se družimo, obišli smo nekih 10-ak reka", istakao je Marko Prodanović iz „Pustolova" u Starim Banovcima.

„Stvarno smo se poželjeli svi zajedno, jer ovo je jedna velika porodica", rekla je Jasmina Imerbegović, „Eko Viking", iz Visokog u BiH.

Sve reke zajedno su potekle na filmu, ali i u zajedničkoj želji da ih očuvaju, što je deo nedavno usvojene Deklaracije o rekama Zapadnog Balkana u kojoj su učestvovali i organizatori regata i rafting klubovi.

„Cilj je upravo promocija turističkog potencijala reka. Reke su prosto te koje spajaju sve na Balkanu, bez obzira na običaje,kulturu, veroispovest, u smislu neizgradnje hidroenergetskih objekata", istakla je Nataša Milivojević iz Svetske organizacije za prirodu WWF „Adria".

Sam Veliki Rzav, koji vodu što „rezi" po kojoj je i ime dobio skuplja od bistrih planinskih potoka poslednje tri godine proučavaju stručnjaci pa se očekuje i zaštita raznovrsnog biljnog i životinjskog sveta u vodi i na njegovim obalama.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи