Читај ми!

Stara planina – požurite da rezervišete, sve manje slobodnog smeštaja

Jedno od omiljenih mesta za odmor među domaćim, a sve više i stranim turistima je Stara planina. Zimi za skijanje, leti za planinarenje i branje lekovitog bilja – idealna je! Trenutno je najveći problem nedostatak smeštajnih kapaciteta. Svi vikendi za predstojeću sezonu već su rasprodati. Da bi povećali broj ležajeva u seoskim gazdinstvima, u Pirotu su uveli podsticaje preko Fonda za poljoprivredu.

Domaćinstvo Najde Jandrić, jedan je od prvih kategorisanih objekata za smeštaj turista na Staroj planini. Najda kaže da poslednjih godina nema dovoljno kapaciteta da se zadovolje zahtevi turista.

„Imam popunjeno sve do kraja juna, puni se već juli i avgust. To je mali kapacitet. Gosti koji dolaze su uglavnom planinari, ali dolaze i porodice koje provedu godišnji odmor", rekla je najda Jandrić, vlasnica gazdinstva.

Zato je u nekada pustim staroplaninskim selima sve više kuća koje se obnavljaju za potrebe smeštaja turista.

„Posedujem dve kuće, sa po osam ležajeva, i planiram da apliciram za još smeštajnih kapaciteta. Širimo se sve više", rekao je Miroslav Rančić, vlasnik gazdinstva.

Staru planinu najčešće posećuju planinari i ljubitelji prirode.

„Preporučila bih svima koji su se prepustili internetu i nekim nebitnim stvarima, da dođu u prirodu jer priroda leči, puni baterije, podmlađuje", napomenula je Nataša Luković iz Požege.

Da bi zadovoljili potrebe putnika, u turističkoj organizaciji Pirota očekuju da će ove godine kategorisati dodatnih 100 ležajeva. Lokalna samouprava izdvojila je i tri miliona dinara za subvencionisanje gazdinstava.

„Može da se konkuriše za građevinske radove, izgradnju, adaptaciju i sanaciju. Mogu se koristi sredstva za dodatnu opremu koja je potrebna za ugostiteljstvo. Cilj je da se povećaju smeštajni kapaciteti, a svi imaju obavezu da do kraja godine dobiju rešenje gradske uprave da mogu da se bave ovim poslom“, istakao je Bratislav Zlat, direktor TO Pirot.

Osim smeštajnih kapaciteta, Staroj planini nedostaju dobri putevi, prodavnice, restorani, bolja mobilna mreža i internet. Mnogo izazova za turističku detinaciju u razvoju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи