Читај ми!

Topličke banje - ko jednom oseti njihove blagodeti, uvek im se vraća

U vreme prvomajskih i uskršnjih praznika,Topličke banje tradicionalno su omiljena destinacija domaćih i stranih turista. Najviše je gostiju iz Rusije i Makedonije, a posle skoro godinu dana, ponovo se tražilo mesto više

Porodica Ekmanov iz Sankt Peterburga šest godina dolazi na odmor u Lukovsku banju. Nisu imali dilemu da dođu i ove.

„Vakcinisali smo se u Rusiji Sputnjikom V i odlučili  da dođemo. Nismo imali nikakvih problema. Putovali smo avionom koji je bio pun putnika. Svi su dolazili u Srbiju", rekao je Dmitrij Ekmanov iz Sankt Peterburga.

„Ovde nam se sve veoma dopada. Priroda, ljudi,sve, tako da se uvek rado vraćamo", istakla je Ina Ekmanova izSankt Peterburga.

Smeštena na istočnim padinama Kopaonika i nadmorskoj visini od 680 metara Lukovska banja predstavlja najvišu banju u Srbiji.

Po broju termomineralnih izvora različitog sastava i temperature i izdašnosti od preko 100 litara u sekundi, Lukovska banja spada u najbogatije u Srbiji. Samo na ovom mestu, duž Lukovske reke nalazi se 37 izvora, temperature od 20 do 70 stepeni.

„Mnogobrojni termalni izvori Lukovske Banje čine njen vazduh vlažnim i oslobođenim česticama alergena i prašine, dok okolne šume stvaraju negativne jone, što izuzetno pogoduju kod lečenja bolesnika sa hroničnim bronhitisom i asmom", rekla je Nataša Todorović, turistički vodič iz Lukovske banje.

Kažu, ko jednom oseti blagodeti topličkih banja uvek im se vraća. I uvek se traži mesto više.To pokazuje podatak da su po broju izdatih vaučera godinama u vrhu.

„Tradicionalno vlada veliko interesovanje za Lukovsku banju tako da su postojeći kapaciteti nedovoljni da prime sve one koji su zainteresovani da dođu. Tako se gradi još jedan hotel visoke kategorije koji će imati četiri zvezdice, moderan medicinski centar, velnes centar i sve ono što su naši gosti navikli. Nadamo se da će on biti otvoren do kraja leta", istakao je Marko Gašić, turizmolog iz Lukovske banje.

I Prolom Banja puna je gostiju. Pored domaćih, najviše je turista iz Makedonije i Rusije. Osim uživanja u banjskim sadržajima, za njih su organizovane posete kulturno istorijskim znamenitostima kuršumlijskog kraja i nezaobilaznog prirodnog fenomena Đavolje varoši.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво