Читај ми!

Đavolja Varoš spremna za prvomajske putnike namernike

Đavolja Varoš, prepoznatljiv turistički brend naše zemlje, spremno dočekuje posetioce. Turistička sezona počinje prvomajskim urankom, a kako bi gosti uživali u jedinstvenom prirodnom fenomenu, uređeni su prilazni putevi, staze i vidikovci.

Figure u Đavoljoj Varoši snagom i lepotom privlače putnike namernike, u šta se uveravaju oni koji posete okamenjene svatove u srcu Radan planine.

„Dišemo punim plućima i tačno se oseti čistina ovog vazduha, a priroda nam je posebno draga ovo zelenilo šuma, kamenje što mi u gradu nemamo prilike da doživimo“, kaže Ratko Đukić iz Pančeva.

Za predstojeće uskršnje i prvomajske praznike najavljene su organizovane grupe turista iz čitave zemlje, a u preduzeću „Planinka“, koje brine o ovom prirodnom dobru, kažu, da je mnogo i onih koji svojim automobilima, porodično ili sa prijateljima dolaze.

Broj posetilaca nije ograničen, jer, kako kažu, veliki kompleks na otvorenom, sa puno čistog vazduha i šuma, samo mogu doprineti unapređenju zdravlja. Posle zimske pauze, uz dosta truda, sve je spremno za nove goste.

„Izgrađeni su prilazni putevi uređene su staze koje vode naše turiste do samog lokaliteta, nekoliko platform u centru Đavolje Varoši a tu su i osvetljenje kako vezano za same skulpture tako i za staze koje vode do lokaliteta“, navodi Slaviša Jovanović iz „AD Planinke“.

Đavolju Varoš čine 202 zemljane figure nastale erozijom. Tako kaže nauka. Mnogi, međutim više veruju legendama koje se u selima podno Radana prenose s kolena na koleno.

„Najpoznatije su one koje govore da je ovde trebalo da se odigra venčanje između brata i sestre, đavo je uzeo pod svoje meštane ovog kraja pa je u jednom trenutku bog sjedinio nebo i zemlju odnosno zaustavio taj budući incest“, kaže turizmolog Marina Cvetković.

Za prvomajski uranak Đavolju Varoš je moguće posetiti i noću što za turiste predstavlja posebnu atrakciju kako zbog osvetljenja tako i zbog zvukova koje proizvodi vetar.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво