Читај ми!

Pećina Kađenica – jedina pećina kapela i sveto mesto

Evropska unija sprovela je projekat uređenja 10 pećina na prostoru od Italije do naše zemlje. Jedina na toj mapi iz Srbije našla se pećina Kađenica u Ovčarsko-kablarskoj klisuri.

Do podnožja pećine na desnoj obali Zapadne Morave može se lako doći. Uređen je pristupni put kao i staza do samog ulaza, postavljene info table. Strmi uspon je regulisan i postavljena zaštitna ograda. Mesto gde je stradalo oko 200 meštana okolnih sela posećeno je, naročito vikendima.

Ovčarsko-kablarski zbeg je jedina pećina kapela i sveto mesto. Više od dva veka ogaravljena stena podseća na tragičan događaj iz 1814. godine. Ovde su stradali meštani jer nisu hteli da se predaju Turcima koji su potom pećinu zapalili. U njenim odajama se od dima ugušilo oko 200 ljudi, većinom žena i dece.

Posle više od veka, na inicijativu vladike Nikolaja Velimirovića kosti stradalih su smeštene u dva sarkofag, a ispred pećine postavljen je drveni krst. Pećina je i deo planinarskih ruta.

„Što se tiče pećine Kađenica, ona na ovoj našoj planinarskoj stazi broj šest, postaje jedna atraktivna lokacija, a specifična je naravno po tome što je stanište slepih miševa, ali je interesantna i za speleologe koji su, takođe, veoma zainteresovani za ono može da se vidi u Ovčarsko-kablarskoj klisuri“, navodi Aleksandar Barać, iz Planinarskog društva „Kablar“ iz Čačka.

Grad Čačak je protekle dve godine bio partner na Adrion projektu koji finasira Evropska unija i koji se tiče turističke promocija prirodnog i arheološkog nasleđa u Jadranskim pećinama. Kađenica se tako našla i na turističkoj mapi regiona kao jedinstvena pećina istorijsko mesto.

„Grad Čačak je konkurisao po projektu 'Adrijatik kejvs'. To je bio evropski projekat finansiranja i sređivanja tih pećina na Balkanu. Šta je to podrazumevalo? Dobro obeležavanje puta, putokaza kako doći i mobilijara na licu mesta kako bi turisti mogli da dobiju informacije o samom tom turističkom lokalitetu i zbog čega je on značajan za nas“, kaže Vojin Jakovljević, direktor Turističke organizacije Čačak.

Kađenica nije samo na planinarskoj i turističkoj mapi. Pećina je i pod upravom manastira Preobraženje. Svake godine se na Vidovdan ovde služi pomen postradalima.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво