Jezero u Pačiru slano kao Jadran, lekovito, a ljubičasto

Jezero neobične boje postalo je turistička atrakcija u Srbiji. Selo Pačir između Bačke Topole i Subotice ovog leta privuklo je brojne posetioce tako da se čeka i red za ulazak u banju.

 

Kada su pre desetak godina stanovnici Pačira odlučili da izbuše bunar i toplu vodu iskoriste za banjski turizam, nisu ni slutili čime će ih priroda nagraditi. Sa dubine od 1.400 metara stiže termalna voda koja na suncu dobija posebnu nijansu.

„U vodi ima dosta minerala, najverovatnije zbog sunčanih zraka ima tu boju, roze, ljubičastu. U zatvorenom delu banje je malo tamnija boja. Mi nemamo još dokazano zbog čega imamo tu lepu boju. Voda je dobra za reumatizam, stanje posle povreda, za astmu. Ideja je bila da ljudi ostanu u Pačiru, da imaju šanse da žive u Pačiru, mi smo mislili da će to biti mogućnost za seoski turizam“, objašnjava Sabolč Sabolčki, predsednik Saveta MZ Pačir.

Da budućnost vide u banjskom turizmu, Pačirci su dokazali ulažući i u zatvorene bazene pored jezera, pa banja sada radi tokom cele godine.

„Naši posetici imaju na raspolaganju jezero od 2.000 kvadratnih metara, dubine metar i šezdeset. Pore toga imamo i zatvoreni kompleks od 200 kvadratnih metara. Kapacitet banje je preko 1.000 posetilaca, ali sad je prepolovljen na osnovu odluke Kriznog štaba opštine i na 600 osoba je određen broj. Naši posetioci tu mogu da prezalogaje, da pojedu langoš, da popiju hladno piće i sladoled, tako da najosnovnije osveženje tu mogu da nađu“, napominje Oto Nađ.

Specifična boja jezera i lekovitost njegove vode privukla je brojne turiste iz cele zemlje, ali i inostranstva. Gosti su zadovoljni čistoćom i ljubaznošću osoblja, samo zameraju na nedostatku prostora.

Pačirska termalna banja podstakla je lokalne preduzetnike da ulože novac u moderne apartmane i tako omoguće višednevni boravak turista.

„Imamo pet apartmana, četvorokrevetne i dvokrevetne. Opremljeni su sa kupatilom i kuhinjom, svaki. Veliko je dvorište. Znači, parking je obezbeđen sa kamerama, a imaju i bicikle da odu do banje“, navodi Tibor Sabo, vlasnik apartmana „Šnajder“ u Pačiru.

U selu već imaju projekte za proširenje banjske ponude, kako bi za nekoliko godina konkurisali najboljim evropskim banjama.

Prema sastavu, Pačirsko jezero ima istu količinu mineralnih soli kao i Jadransko more. Zato letovanje na Panonskom moru može biti dobra ideja.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи