U Tršiću vas čeka duh starih vremena i tradicije u netaknutoj prirodi

Nema lepše zemlje od Srbije, ni lepšeg mesta od Tršića, govorio je Vuk Karadžić. Njegovo rodno mesto, vekovima kasnije, predstavlja najznačajniji deo turističke razglednice Podrinja.

Spoj autentičnog, prirode i kulturnog nasleđa, kratak je opis za Vukov Tršić, a čuvanje nacionalnog identita namera je onih koji su svoja imanja odlučili da učine dostupnim i drugima. Na obroncima sela, sve je više mladih koji se bave turizmom.

„Našim gostima prevashodno nudimo beg od gradske gužve, pravu oazu za uživanje i odmaranje. Deca su ovde u prilici da beru naše organsko povrće iz bašte, a svi naši dragi gosti će dobiti priliku da budu u direktnom dodiru sa prirodom“, naglašava Mina Brajušković iz Etno-sela „Azbuka“.

A priroda je prema Tršiću bila daraželjiva. Umesto na betonu, najmlađi vreme provode igrajući se u senu i brinući se sa domaćinima o konjima, ovcama i jaganjcima.

„U Beogradu nemam baš šansu da se družim sa životinjama i provodim vreme sa njima. Ovo je Koko, to je malo jagnje kome sam ja pomogla i hranila ga flašicom“, hvali se Lena Lalović gošća iz Beograda.

Nema seoskog turizma bez nacionalne kuhinje

U starim tršićkim ognjištima i dalje se peku, kažu, najukusnije lepinje u Srbiji, a domaćini dobrodošlicu žele u narodnoj nošnji, sa rakijom i slatkim. 

„Kod nas u konaku kao i uvek samo domaća hrana, šetnja po prirodi, sad trenutno može branje i sakupljanje lekovitih trava za čajeve. I normalno, nacionlna kuhinja. Bez nacionalne kuhinje ne priznajemo seoski turizam“, tvrdi Budimir Matić, Planinski konak „Milica“.

Čuvari tradicije

Loznički kraj poseban je po tome što se u njemu živi u skladu sa tradicijom kada je god to moguće.

„U prilog tome govore i naši čuvari tradacije, proizvođači tradicionalnih rukotvorina, proizvođači domaćih proizvoda koje možete probati, okusiti u brojnim seoskim domaćinstvima“, ističe Snežana Perić, direktorka TO Loznice.

U srcu sela, na pet i po hektara je predeo izuzetnih odlika, sa muzejom, zanatskim radionicama i čuvenim Vukovim saborištem.

Tršić je zaštićeno kulturno dobro i predstavlja rekonstrukciju srpskog sela s kraja 19. veka. Ovde se nalazi 40 objekata narodnog graditeljstva, među kojima je i Vukova kuća. Osim prilike da osete duh starih vremena i tradicije, posetioci ovde mogu da uživaju i u netaknutoj prirodi.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво