Rajac – dragulj valjevskih planina, nazivaju ga rajem na Zemlji

Rajac je predeo slavnog Suvobora, 10 kilometara od Ljiga. Od Beograda do njegovog čistog vazduha i netaknute prirode stiže se za sat vremena.

Čist planinski vazduh i nedirnuta priroda glavni su krivci što Rajac nazivaju i rajem na zemlji. Izletnicima je omiljeni predo za štenju, sa blagim i zatalasanim proplanicima i slobodnim vidicima.

"Na Rajcu je predivno. Ovo je zaista raj. Toliko je lepa priroda, livade pune divnog cveća, lekovotog bilja, planinske staze, baš nam je prijatno. Doveli smo dvoje malih unučića, od 4 i 2 godine, i oni isto uživaju", rekla je Brankica Knežević.

Ali ima Rajac šta da ponudi i onima koji vole znatno dinamičniji odmor, na primer da uživaju u paraglajdingu

"Rajac je generalno pouzdan za letenje, pogotovo kada duva severni vetar, start je perfektan, može mnogo ljudi da poleti odjednom", istakao je Mladen Nikolić, instruktor.

Posetioci mogu da prenoće u Planinarskom domu ili odmaralištu "Kolubara" gde pun pansion sa boravišnom taksom košta svega 1870 dinara.

"Naši primarni gosti su radnici Kolubare, koji su ovde, dolaze na rekreaciju. Ali smo otvoreni za sve druge. Otvoreni smo za sportske ekipe, otvoreni smo za rekreativnu nastavu, otvoreni smo i za sve druge koji žele da posete ovu divnu planinu", istakao jeGeorgije Vrhovac, zamenik direktora Ugostitenjstva "Kolubara".

Znatno veći izbor smeštaja je u vikend kućama i brvnarama. Za boravak duži od četiri dana domaćini daju popst, a garantuju osveženje, duha, tela i dobar san.

"Gosti su uglavnom iz Beograda. Dosta ima gostiju iz Vojvodine. Nudimo im kao što sam već rekao, domaću hranu, smeštaj", rekao je goran Daničić, privatni ugostitelj.

Rajac, dragulj Valjevskih planina, je zaštićeno prirodno područje.

"Povećana potražnja za odmorom na Rajcu prevazilazi sadašnje smeštajne kapacitete. Zainteresovani investitori čekaju donošenje planskih dokumenata kojima će opština Ljig obezbediti dalji planski razvoj ovog područja", istakao je Vladimir Ivanović direktor Turističke organizacije Ljig.

Razvoju će računaju doprineti auto put "Miloš Veliki" kojim očekuju da im stigne i vlasnik budućeg prvog hotela na Rajcu. 

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи