Selo Jabuka riznica prirodnog bogatstva

Pribojski kraj poznat po banjskom turizmu u okviru koga je i sve više seoskih domaćinstava otvorenih za goste.

Pedesetak Pribojki, okupljenih u Udruženju „Sačuvajmo selo“, nastoji da toplinom gostoprimstva turistima upotpuni uživanje u zdravom prirodnom okruženju.

Na šestom kilometru od Priboja selo Jabuka – riznica prirodnog bogatstva. Među pionirima seoskog turizma u tom kraju su Stanojevići. Proputovali su Srbiju i zaključili da i njihovo selo zavređuje da se nađe na turističkoj mapi.

„I onda smo videli kako to ljudi rade, rešili smo da i mi probamo, jer je to zanimljiva stvar. Ne radi zarade mnogo, nego čisto da oživimo selo“, rekao je Živorad Stanojević iz Priboja.

„Imali smo goste koji su došli na sedam do deset dana, tako su bar rekli kada su došli, ostali su dvadeset osam dana“, istakla je Malina Stanojević, predsednica Udruženja žena „Oživimo selo“.

Zadržao ih je prirodni ambijent, ukusi i plodovi kraja, pa i domaćini od gostiju nauče šta je sve jestivo iz njihovih vrtova.

„Što bi mi rekli pera od šargarepe su isto u smuti pravili, tako da recimo nikad niko odavde nije jeo te liske. Međutim, oni su nas naučili, tako da ćemo i mi početi to da konzumiramo“, rekla je Malina Stanojević.

Karadžići su otkupili zapušteno imanje i vratili ga u život. Turizam sada vide i kao zanimanje svog potomstva.

„S obzirom na to da ja imam tri sina i tri snajke, svi živimo zajedno u domaćinstvu i mi sticajem okolnosti od pre desetak godina imamo napravljenu vikendicu na Radojinskom jezeru“, rekao je Vojislav Karadžić.

Naravno da se većina domaćina upustila u turističke vode zbog zarade, ali u okolini Priboja i dalje putnike namernike znaju da uz nesvakidašnje gostoprimstvo iznenade besplatnim obrokom, pa i prenoćištem.

„Prvi put ako se sretnem isto kao da smo se viđali deset puta ili više. Tako da, to nije bitno da li smo se viđeli ili nismo. Znači, uvek je gost učašćen koliko je moguće“, rekao je Petar Stanojević.

Selo Jabuka prirodni je biser čiji gostoljubivi domaćini oživljavaju selo, ali i čuvaju tradiciju kroz pesme.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи