Na Limu ćete uživati u adrenalinskom odmoru i oazi netaknute prirode

Od izvora kod Plavskog jezera do ušća u Drinu, kroz tri države i petnaestak gradova, reka Lim pređe 220 kilometara. Sa mnoštvom klisura i kanjona, čitavim tokom plovan, Lim je sve atraktivniji za raftere, splavare i druge zaljubljenike u prirodne atrakcije i bogato kulturno-istorijsko nasleđe.

Naizmenično divlja i pitoma, planinska reka sa atraktivnim deonicama brzaka i bukova, postala je mesto okupljanja takmičara, profesionalaca ali i zaljubljenika u adrenalinski odmor, koji uživaju u višečasovnoj vožnji, jednom od najživopisnijih reka.

„Ima nešto posebno u vezi ovoga, sam taj prolazak kroz prirodu, osećaš se jedno sa prirodom i posebno iskustvo. Preporučujem svima da ovo probaju, barem jednom u životu“, savetzhe Taha Djelid iz Alžira.

„Svakako da je iskustvo nezaboravno i ponovim svake godine ovo neverovatno iskustvo“, kaže Amina Fetahović iz Prijepolja

„Pored avanture koja je zagarantovana, imamo prelepi kanjon i klisuru kroz koju Lim prolazi, a povrh svega imamo i kulturno-istorijske spomenike poput manastira Kumanice, manastira Davidovice koji se bukvalno nalaze na obalama Lima“, napominje Dragoljub Simović iz Rafting kluba „Simo raft“.

Na ovom, tek nekoliko desetina kilometara kroz prijepoljsku opštinu dugom toku reke, na njenim obalama i u neposrednom okruženju, prepliću se bogata prošlost i zanimljiva sadašnjost, smeštena u selima iznad nje.

Sa reke na planinu, sa 500 na gotovo 1.500 metara nadmorske visine, ovde se stiže za petnaestak minuta. I to je, kažu idealna kombinacija za odmor, za uživanje, oporavak u nesvakidašnjem ambijentu Kamene Gore i Jabuke.

„Potpuna ljubav na prvi pogled je bila. Svež vazduh, tišina, mir, nema automobila, nema gužve i iskoristićemo priliku da u subotu odemo na splavarenje“, kaže Slobodan Đurđević iz Beograda.

„Sa jedne strane bi trebalo ovo ljubomorno čuvati od neke opsade velikog turizma, ali sa druge strane zaista poziv za ove naše ljude da dođu, da vide ovo, to je zaista nešto izuzetno što može da se doživi u Srbiji“, tvrdi Aleksandar Hadžić iz Beograda.

Na imanju, u kući predaka, ili iznova sve sami gradeći, domaćini vraćaju život selima, skrivenim u nedrima četiri zaštićena područja  opštine Prijepolje.

„Ovde je prelepo, čist vazduh, divna priroda, imamo divne staze za šetanje, gosti dolaze valjda zato što smo mi i kao selo druželjubivi“, veruje Dragana Krpović iz Etno kuće „Rakidžija“.

„Pored kulturno-istorijskog znamenja, za ljubitelje aktivnog turizma preporučujemo da obiđu oaze naše netaknute prirode, znači naše zaštićene zone, u koje je uključeno prvenstveno pešačenje, branje lekovitog bilja i splavarenje Limom“, napominje Nebojša Svičević, direktor TO Prijepolje.

Uz rafting kao jednu od atrkcija, ovde obećavaju i druge, zanimljive sadržaje na reci i bogatom krajoliku oko nje.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара