Rudnik – mesto za uživanje punim plućima u netaknutoj prirodi

Zbog osam vrhova iznad hiljadu metara, prirodnog bogatstva i dobrih domaćina, planina Rudnik poznata je turistička destinacija. Vazdušna banja, na sto kilometara od srpske prestonice, jedna je od onih gde se punim plućima uživa u netaknutoj prirodi.

Na  visovima Rudnika, u šapatu ruže vetrova čućete istorijske priče o kovnicama novca rudničkog dinara sa ćiriličnim natpisom, ali i legende o utvrđenom gradu Đurđa Brankovića i proklete Jerine, odakle je branjen srebronosni rudnik. Tragovi bitisanja na šumadijskoj lepotici datiraju od praistorije, a i danas domaćini čuvaju svoje nasleđe.

"Ovo je svojevrsni muzej koji je moja supruga napravila uz pomoć celog mesta, ovde gde ima starih kuća, gde su ostavljene stvari stare prikupljalije, napravila je ovakav ambijent koji je ustvari ogledalo našeg kraja", rekao je Zoran Milosavljević iz domaćinstva "Čuvarkuća".

Uvek su Rudničani znali da ugoste putnike namernike, umorne i željne prijateljske topline. Seoski turizam zato je pravi izbor, za one koji su odlučili da umesto u moru zaplivaju u bazenu sa pogledom ka rudničkim padinama.

"Ovde je odlično, prvi put smo ovde i naravno da ćemo doći opet. Domaćini su divni", kaže Mirjana Popara, gošća iz Novog Sada.

Sa njom se slaže Mina Pražić, gošća iz Zemuna koja kaže da je na Rudniku "sve lepo, lepa hrana, sve...".

Matići nisu pogrešili kada su pre skoro dve decenije vrata porodične kuće u Trudelju otvorili za turiste.

"Treba volje samo. Čovek treba da voli i da hoće nešto i onda sigurno ima nekog uspeha", rekao je Milutin Matić iz vile Milice Trudelj.

Domaćini su prepoznali želju gostiju da uživaju u svakom trenutku.

"Video sam šta je ljudima potrebno kad dođu ovde. Tu sam namestio i sto za tenis i bilijar i pikado...  Šetnje, staze, ljuljaške, ovo ono, sve je tu da se tako ljudi osećaju komotno i da im bude na neki način zanimljivo", dodao je Milutin.

A u varošicu će ponovo sportisti dolaziti na pripreme, učenici na časove u prirodi, jer otvoren renovirani hotel nudi odlične uslove za dečji i omladinski turizam.

"Prosto želimo da napravimo mnogo lepe sadržaje da nekako približivmo svu ovu planinu i ove lepote deci i da učinimo sve da deca ponesu što lepše utiske odavde", kaže Radosav Aleksić iz hotela "Kraljica" na Rudniku.

Svakako će se gosti na Rudniku podsetiti istorije, puno toga naučiti i odmoriti u netaknutoj prirodi. Imaće privilegiju i da šetaju mestom o kome postoje svedočanstva života vekovima i pre nego što su na njemu živeli srednjevekovni vladari, trgovci, rudari.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво