Salaši na severu Bačke – spokojstvo, svež vazduh i ukus domaće hrane i vina

Salaši su prvobitno bili letnja staništa stočara, a razvojem su postajali stalne naseobine imućnih poljoprivrednika. Modernizacijom agrara, salašarska ekonomija gubi na značaju, pa su mnogi salaši sredinom prošlog veka napušteni. Oni u okolini Subotice danas su deo bogate turističke ponude severa Srbije.

Vojvođanski salaši savremenom turisti nude beg od gradske vreve i buke, povratak prirodi i ukus domaćih proizvoda.

„U ponudi imamo mnoštvo salaša koje karakteriše, od autentičnog stila starih vojvođanskih salaša, do nekih novih, modernijih. Naravno, u ponudi imamo i vinske salaše“, navodi direktor TO Subotice, Aleksandar Medaković.

Spokojstvo, svež vazduh i istorija uživo, to je doživljaj koji pruža jedan od etno-salaša pored Ludaškog jezera.

„Imamo jednu priču o salašu koji je objekat pod zaštitom, star 200 godina. Jedna fina etnološka zbirka, unutra autentično uređena. Takođe, imamo i veliku baštu, voćnjak, vinograd, autentičnu rakiju, vina i hranu. Na obali smo Ludaškog rezervata prirode, tu je dozvoljeno i pecanje“, naglašava Ištvan Hulo sa etno-salaša „Roka tanja“ iz Ludaša.

Pojedini salaši specijalizovali su se za vinske ture. „Vinski dvor“ u Hajdukovu radi u skladu sa sloganom „od čokota do kreveta“.

„Imamo obilazak vinograda, pokazujem sve sorte. Ako je vreme berbe, onda čak, i neki turisti mogu da poberu neki grozd. Posle idemo u degustacionu salu, gde se proba devet različitih vina. Obično ljudi prespavaju, pa nastavljaju put prema jugu“, objašnjava Laslo Hupert iz „Vinskog dvora“ u Hajdukovu.

Na severu Srbije izdvaja se posebno umeće žena da od žitnih ostataka prave umetnička dela. Jedinstvene slike i suvenire od slame za posetioce pripremaju u tavankutskoj slikarskoj koloniji.

„U galeriji slika od slame, svaki gost može da vidi stalnu postavku slika. Pored toga, može da kupi suvenire od slame koje naše slamarke prodaju i da se oprobaju u radionici. Etno salaš 'Balažević' je autentična priča u kojoj naš turista može da noći, a pored toga nudimo i tradicionalnu, domaću gastronomsku ponudu“, kaže Ladislav Suknović, HKPD „Matija Gubec“ iz Tavankuta.

U Tavankutu možete da radite sve što i domaćini – na primer, da se dohvatite kose i da kosite mlado žito. Ovde se neguju običaji predaka u koje se mogu uključiti i gosti. Proteklog vikenda održana je manifestacija preskakanja vatre. Narodno je verovanje da devojke i momci, preskakanjem Ivanjskih vatri, teraju zlo, nesreće i bolest.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи