Svim ljudima dobre volje – da vam bude bolje, dođite u Homolje

Homolje je jedan od najlepših ali i najtajnovitijih delova Srbije. Nekada izolovano, danas je sve popularnije među turistima, koji ovde dolaze pre svega zbog netaknute prirode.

Put u Homolje vodi kroz Gornjačku klisuru. Tu će vas dočekati penušava Mlava i bujni izvori vode, za koju mnogi smatraju da je lekovita. U steni iznad magistrale ka Žagubici još stoje ostaci manastira Blagoveštenje, koji je podigao despot Stefan Lazarević. Nešto dalje je zadužbina njegovog oca kneza Lazara, manastir Gornjak iz 14. veka.

„Pre svega, Homolje i sam žagubički kraj je jedna ekološka sredina, jedna zdrava oaza. Sve ono što je potrebno savremenom čoveku, koji živi brzo i stresno. Sve ono što njemu je potrebno da svoj život upotpuni, ima ovde u Homolju“, kaže Vladan Lazić, direktor Turističke organizacije Žagubica.

Pravi biser Homolja je Krupajsko vrelo. Smaragdno zelena voda koja izlazi iz pećine, izazov je za domaće i strane ronioce, koji su stigli do dubine od 123 metra, ali i mnogobrojne turiste.

„U poslednje dve-tri godine došlo je do enormnog povećanja gostiju, s tim što ova godina odskače. Da li je to zato što naši gosti ne mogu da odu u inostranstvo, ili je neki drugi razlog, ili je to internet koji danas kruži kod svih“, rekao je Ljubiša Petrović iz „Krupajskog vrela“.

Krupajsko vrelo je jedno od retkih mesta u Srbiji na kome možete piti vodu direktno iz reke, jer je kristalno čista i bistra.

Gde ima pitke vode, ima i pitkog piva. Uz sir i med, žagubički kraj dobio je još jedan brend sa prefiksom „homoljski“.

„Mi smo se nedavno otvorili za posetioce i dolaze baš puno. Svi se interesuju, svi hoće da vide, svi hoće da probaju. Imamo i obilazak pivare“, rekla je Linda Božić iz „Homoljskog piva“.

Na putu ka Žagubici možete posetiti i Tršku crkvu iz 12. veka, najstariji verski objekat u Braničevskom okrugu. A onda stižete na vrelo Mlave. Ova reka izbija iz dubine Homoljskih planina, a u njoj se praćakaju pastrmke koje su i glavni specijalitet ovdašnjih restorana.

Iako se nekada, zbog izolovanosti ovog kraja, govorilo: „Bez nevolje ne idi u Homolje“, domaćini danas imaju lepši slogan:

„Svim ljudima dobre volje, ako hoćete da vam bude bolje, dođite u Žagubicu, svratite u Homolje“, poziva Vladan Lazić, direktor TO Žagubica.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи