Novi Pazar – grad izuzetno bogate kulture i istorije u kojem život vri

Novi Pazar ne pleni samo svojom kulturnom i arhitektonskom raznolikošću i bogatom istorijom, već i prelepom prirodom.

Novi Pazar je idealan za turiste koji na putovanju žele da imaju, kako se to kaže, paket aranžman. Da vide mnogo toga interesantnog, da dobro pojedu, da se lepo provedu, pazare, uživaju u atmosferi grada i druženju sa lokalnim stanovništvom.

Među gradovima sa najvišim natalitetom u Srbiji nalazi se i Novi Pazar, pa je ovo grad mladih u kojem život prosto vri i to se vidi na svakom koraku. U Pazaru se živi na ulici, u kafićima, svako sa svakim zastane na razmeni neku.

„Najbitnija stvar je taj međuljudski odnos, taj muhabet, kako bi mi rekli ili razgovor. I to je još jedna stvar koja krasi Novi Pazar i kad dođete ovde stalno je gužva, stalno je puno mladih u restoranima, u kafićima, u kafečajnicima, na ulici“, naglašava Seadetin Mujezinović direktor Regionalnog pozorišta u Novom Pazaru.

U Pazaru možete i dobro da pazarite. Pored džinsa i pamučne garderobe, trguje se i zlatom po primetno nižim cenama.

„Pazar najbolje oslikavaju ljudi i gostoprimstvo koje možete da osetite, ali moram da napomenem da Novi Pazar nije samo grad mladih i grad ljudi, već i grad izuzetno bogate kulture i istorije i neverovatne prirode“, ističe Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije.

Altun Alem Džamija iz 16. veka se po lepoti poredi sa onim u Istanbulu, Jedrenu i Brusi.

Dve crkve u okolini Pazar su pod zaštitom Uneska više od četiri decenije.

Manastir Sopoćani je u 13. veku podigao kralj Stefan Uroš, a u njemu danas živi i bogu služi više od 30 monaha i iskušenika.

Petrova crkva iz 9. veka najstariji je pravoslavni hram na Balkanu.

„Ovde je 1217. godine Stefan Nemanja krunisan krunom pape Honorija, a ovde je i stara krstionica gde su se vršila krštenja u srednjem veku. Tu su kršteni i Nemanjini potomci, Vukan, Stefan i Rastko, potonji Sveti Sava“, navodi Tomislav Milenković, protojerej-stavrofor Petrove crkve.

Nedaleko su i Đurđevi Stupovi, koji plene lepotom i monumentalnošću.

Zbog svega što smo obišli, čudi podatak da Novi Pazar godišnje poseti samo 22 hiljade turista. Želja domaćina je da se taj broj uveća. Zato je Nacionalnim investicionim planom gradu dodeljeno šest miliona evra za revitalizaciju kulturno-istorijskih objekata.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара