Zašto je Sijarinska banja jedinstvena u Evropi

Sijarinska banja je biser juga Srbije. Sa prepoznatljivim gejzirom i brojnim izvorima mineralne vode pomaže u lečenju mnogih bolesti. Poslednjih godina država ulaže u objekte i puteve kako bi u banju stiglo što više turista.

Priroda se ovde nije štedela. Gejzer tople vode čiji vodeni stub dostiže visinu od 8 metara, 18 prirodnih mineralnih izvora sa različitim terapeutskim svojstvima i temperaturama između 32 i 78 stepeni, Sijarinsku banju čini jedinstvenom u Evropi. Zato je i u predsezoni puna gostiju iz cele Srbije.

„Kako sam počeo da dolazim ovde više nemam problema sa reumom, ali i pored toga što više nemam problema ja opet dolazim“, kaže Dobrivoje Đekić iz Gračanice.

U prirodni biser juga Srbije država sve više ulaže. U rehabilitacionom centru „Gejzer“ koji ima savremene bazene i kade za hidromasažu počela je izgradnja spa-centra, a svakodnevno se radi i na uređenju parkova i staza.

„Radimo dokumentaciju i građevinsku dozvolu za rimsko kupatilo tako da će to upotpuniti ponudu Sijarinske banje gde mi planiramo da budemo savremeni banjski centar“, ističe dr Nebojša Arsić, predsednik opštine Medveđa.

„Ove godine radimo jednu veliku stazu iznad samog gejzera, radimo na parternom uređenju i ambijentalnom cele banje i svake godine je sve lepša i lepša“, navodi Miloš Filipović iz RHC Gejzer Sijarinska banja.

Poslednjih godina napravljen je veliki pomak u predstavljanju i dostupnosti prirodnih atrakcija. Šetnja do Ćorovog vodopada je pravo uživanje za ljubitelje prirode. Ovde mogu da se okrepe i uz dobro poznate specijalitete.

Prava avantura je i uspon ka Mrkonjskom visu – poluvulkanskoj kupi i jedinstvenom vidikovcu na 1.070 metara nadmorske visine. Odvade se vide Šar, Stara i Suva planina, Čakor, Mokra gora, Rogozna.

Medveđa ima i Tularsku banju. Uređenje joj tek predstoji

„Na samo par metara se nalazi izvor retke tople mineralne vode, a sa druge strane pulsirajući izvor hladne mineralne vode“, kaže direktor TO Medveđa Ljubiša Ristić.

„Planiramo izgradnju dve brvnare koje bi primale turiste u našem porodičnom gazdinstvu koje se trenutno bavi kozarstvom“, navodi Jelena Janković iz sela Bogunovac.

Medveđa i Sijarinska banja su na 55 kilometra, od Leskovca i 330 od Beograda.

уторак, 11. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије