Pršuta, kajmak, čvarci, etno-muzej – biseri Župe

Za razliku od pitome vinogradarske Župe koju meštani zovu Donja, Gornja gravitira planinskim predelima. Umesto grožđa u selima duž toka Rasine, gaje se pretežno kupine i maline. Gosti uživaju u seoskim domaćinstvima, župskim specijalitetima, rekreaciji i lepoti srednjovekovnog srpskog nasleđa.

Etno-selo Latkovac izniklo je na više od dva veka starom ognjištu porodice Knežević. Pet kuća sa bogatom predistorijom, ambar i štala, preuređeni su pre trinaest godina u objekte za smeštaj gostiju, biblioteku, galeriju i restoran. 

„Nismo mogli da sanjamo da ćemo da imamo goste u selu Latkovac - Slatkovac, znači iz celog sveta praktično. I bilo je tu normalno i domaćih gostiju, bilo je i kampova raznoraznih, joga kampova, škole u prirodi...“, rekao je Dragan Knežević, ispred etno-sela Latkovac.

Srednjovekovni grad Koznik koji je Stefan Nemanja dobio u nasleđe, bio je i ostao gospodar Župe Rasine. Uspon do očuvanog utvrđenja na preko 900 metara nadmorske visine, prava je avantura.

„Vidikovac na Kozniku je proglašen za jedan od tri najlepša vidikovca u Srbiji. Prva dva su na Tari, iz razumljivih razloga ne možemo da se takmičimo baš toliko“, kaže Sanja Crnobrnja Krasić, viši kustos, arheolog.

U podnožju Koznika i Željina, ušuškano je i selo Pleš.

Rasina je možda najlepša u ovom delu toka, te se ovo mesto zahvaljujući preduzimljivim meštanima nametnulo kao turističko. Odavde za pola sata možete i do Aleksandrovca, Brusa, Goča i Vrnjačke Banje.

Porodica Erić adaptirala je avliju u zavičajni etno-muzej, sa detaljima koji upotpunjuju intimnu atmosferu i gastronomski doživljaj.

„I ceo ovaj kraj je poznat po tim župskim specijalitetima koji su karakteristični za ovo mesto. To je teletina ispod sača, domaći sir, kajmak, pršuta, čvarci“, ispričala je ugostiteljka iz Pleša Jelena Erić.

Poznat je i po pastrmci koja je specijalitet ribnjaka i restorana. Mamac za turiste bačen je pre dve i po decenije i, što bi pecaroši u žargonu rekli, još uvek „radi“.

Izletište Mitrovo Polje, podno Željina i Goča, magnet je za rekreativce i sportiste.

Raspolaže sa oko 200 ležajeva, bazenom sa termalnom vodom, a najčešći gosti su najmlađi.

„Znači samo u nekih pet kilometara u krugu, imamo preko 20 vrhova preko 1.000 metara. A na našu veliku radost, trenutno je u izradi i 125 kilometara biciklističkih staza“, izjavio je direktor Turističke organizacije Aleksandrovac, Vladimir Rašković.

A do najvećeg, Aleksandrovačkog vinogorja i poznatih podruma odvešće vas putevi vina.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара