Da biste bolje upoznali Novi Sad i okolinu trebaće vam 52 vikenda

Turistička organizacija Novog Sada od sutra počinje sa kampanjom „52 vikenda u Novom Sadu“, a Vlada Srbije donela je nedavno odluku da se vaučeri za odmor mogu koristiti i u ovom gradu. Pored starog gradskog jezgra i kulturnih sadržaja „srpska Atina“ posetioce privlači i svojom okolinom.

Pored muzejskih primera arhitekture raznih stilova, posebna čar je osetiti spori ritam grada u živopisnim skrivenim pasažima sa originalnim kafićima ili u šarmantnim uskim ulicama starog gradskog jezgra. Teško je upoznati Novi Sad za nekoliko dana, a turistička organizacija pokrenula je novu kampanju „52 vikenda“. 

„Obuhvataće ne samo strogi centar grada, Petrovaradinsku tvrđavu, nego čitavu okolinu, koja zaista ima mnogo zanimljvog da ponudi. Od posete salašima, gastronomske ture, posete vinarijama, obilazak Fruške gore, manastiri“, naglašava Tihana Putin iz Turističke organizacije Novog Sada.

Buduća prestonica kulture Evrope, ima niz muzeja i galerija, a među njima i najstariju kod nas, Maticu srpsku, sa neprocenjivom stalnom postavkom za srpsku duhovnost, ali i inovativnim akcijama.

„Jedna od novina je ova dobijena zaostavština Dragiše Brašovana i mogućnost da publika zaviri u intimni svet ovog velikana naše moderne arhitekture. Zatim imamo izložbu, i imaćemo čitavo leto, inspirisanu Italijom, gde smo pokazali kako je Italija i italijanska kultura uticala na srpske slikare“, navodi Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske.

Zovu je Gibraltar na Dunavu, na njoj se nalazi simbol grada – „pijani sat“, a u podnožju nedavno restauriran barokni gradić.  Naslonjena je na Frušku goru na čijim obroncima su skriveni autentični restorani na Dunavu – čarde. Ova je posebna zbog ribljih specijaliteta i vidikovca, a ugođaj ne može pokvariti ni uporni prolećni pljusak.  

„Spoj hrane i pića, vina i ribe, koji je već tradicionalan, jel da, samo smo ga mi još malo obogatili, upotpunili sa nekim možda novijim sortama vina, sa nekom drugačijom pripremom ribe, ali opet ne odustajemo od onog našeg starog – riba na masti i italijasnki rizling“, ističe Rade Adamović iz restorana „Atos“.

Banoštor je samo deo Vinskog puta Fruške gore. Podrum Stojković star je 120 godina. U autentičnom ambijentu probaćete jedino vino u svetu od grožđa sazrelog od dva Sunca.

„Kada Sunce kod nas zalazi, pada na Dunav i to je to ogledalo, refleksija koja baca zrake našim vinogradima, gde oni dobijaju veći procenat slasti i bolje vino“, objašnjava Jova Stojković, vlasnik vinarije.

A posle vina može samo kako domaćin hoće, jer oni pravi iz Srema neće dopustiti da odete gladni. 

„Uz vino idu i neki proizvodi kao što je domaći kulen, kobasica, slanina, sirevi“, dodaje Stojković.

Vreme u Sremu se ne meri satom, jer kako ovde kažu – „ima dana više nego kobasica“, a možete da ih provedete i u šumama Fruške gore, u miru bez gradske buke i komšija, u origninalnim vikendicama. 

„Mogu da se kupaju, uživaju, na roštilju da prave sve što žele. Može da bude i aktivni odmor da ih sprovedemo dole kod Fruške gore, da kao neki gosti koji su hteli, da kose travu sa tatom, beru voćkice“, kaže Danijela Drobac iz čardaka „Stanišići“.

Kod „Stanišića“ sa 500 stabala i među 250 čokota vinograda. U okviru akcije „52 vikenda u Novom Sadu“, turistima je pružena mogućnost da plate dve i treću noć borave besplatno.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво