Znate li gde je kafana u koju je svraćao kralj Petar na putu za Kosovo

U Kuršumlijskoj Banji uveliko se radi na obnovi i dogradnji hotela "Žubor", koji bi prve goste trebalo da primi već naredne godine. Ta banja, nekada veoma popularna na prostoru bivše Jugoslavije, uz Prolom i Lukovsku i bogatstvo lekovitih termomineralnih voda, prirodna je retkost kojom se može pohvaliti malo koja oblast u svetu.

Novi vlasnici se trude da dostignu svetske standarde, ali i očuvaju autentičnost, pa je tako prvo obnovljena kafana u koju je svraćao i sam kralj Petar.

Kažu, ako posetite neko mesto, a ne svratite u kafanu koja je njegovo obeležje, niste upoznali dušu tog podneblja. Tako je u Kuršumlijskoj Banji najpre obnovljen restoran "Prepolac", čuven još iz vremena kralja Petra, koji je ovamo svraćao na putu za Kosovo.

"Autentičnost je ostala ista, samo smo renovirali kuhinju sa komplet novom opremom, sa kojom ćemo lakše pripremati egzotična jela i jela u ponudi za naše goste", kaže gastronom Mihajlo Jovanović.

Mihajlo Jovanović je nekada ovde radio, a nakon zatvaranja Kuršumlijske Banje otišao u svet, pripremajući srpske specijalitete.

"Mogu da istaknem sa zadovoljstvom da sam radio sa velikim majstorima, čuvenim italijanskim kuvarom Renatom Astaijem, sa francuskim Rodrigezom i ostalim velikanima kulinarstva. Imao sam i tu čast da sticajem okolnosti sretnem u Sočiju Džejmija Olivera, čuvenog svetskog i poznatog kuvara", kaže Mihajlo.

Mihajla je obradovala vest da se život polako vraća u Kuršumlijsku Banju, a sebe vidi kao jednog od prvih koji su, nakon višegodišnjeg odsustva, ponovo otključali svoju kuću. Zna još mnoge svoje komšije koji će to učiniti.

Za sada, na obnovi hotela "Žubor" angažovano je 30 meštana.

"Dosta mi znači, ne idem nikuda, ne plaćam stan, nema ništa, tu mi je blizu kuća, 800 metara mi je daleko odavde, pred vratima mi je posao", kaže Vukoman Milenković.  

"Nadamo se u budućnosti da će biti puno i gostiju i meštana, da će se vratiti sa strane, kao i da će oživeti ovo mesto. Nadamo se da će se otvoriti i prodavnice", kaže Bojan Vukosavljević iz Kuršumlijske Banje.

Do otvaranja hotela, posla će biti još za 70 radnika, za koje će biti organizovano stručno usavršavanje kako bi posao obavljali profesionalno, u skladu sa standardima modernog hotelijerstva.

"Vrlo je ozbiljan zadatak da se stari objekat u nov pretvori, jednostavno da se ne primeti da je bio star, nego da bude nov, a u isto vreme da se obuče kadrovi, da visokim standardom zadovoljimo naše goste", kaže Radovan Raičević, direktor AD "Planinka" iz Kuršumlije.

U obnovu Kuršumlijske Banje biće uloženo 12 miliona evra, a prvi gosti se očekuju već početkom naredne godine.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво