Mesto u Srbiji gde izvire "gvozdena" voda

Lekovita voda, jezera, čist vazduh i planine, sve to gostima nudi Aranđelovac. A u središtu mesta jedna od najlepših banja – Bukovička i njen park. Čovek je tu, kažu, samo da ponešto doda prirodi i divi se njenoj lepoti. Proverite ovog leta i da li je tačno što kažu: Bukovička banja – da se lepše sanja.

Dva pištolja optočena srebrom dao je Knez Miloš domaćinu iz Bukovika, za šumu u kojoj je izvirala „gvozdena“ voda. Posle analiza u Beču, 1836. godine, preporučuje se za razne bolesti.

„Ona je dobra za lečenje organa za varenje kada se pije, a kupanjem za degenerativne i reumatske bolesti“, kaže Slobodan Prodanović, direktor Specijalne bolnice „Bukovička banja“.

Oko lekovitih izvora podižu se lečilišta, zidaju kupatila. Gosti dolaze sa svih strana. U paviljonu „Knjaz Miloš“ počinje prvo flaširanje mineralne vode.

„U centralnom delu se nalazio izvor, a u levom delu paviljona se nalazila poslastičarnica gde smo dočekivali beogradsku gospodu, to jest, naše banjske goste“, kaže Krstinja Marković iz Specijalne bolnice „Bukovička banja“.

Početkom dvadesetog veka, svakodnevno je vozom oko 2.500 Beograđana dolazilo u Aranđelovac. Letnja rezidencija Obrenovića, Staro zdanje, postaje luksuzni hotel. Održavaju se prijemi, balovi, venčanja.

Danas je u banji godišnje 100.000 turista, a simbol grada čeka obnovu.

„Rekonstrukcija Starog zdanja, ono što će vratiti onaj stari šarm Aranđelovcu. Već od sledeće godine očekujemo da će se prvi radovi privesti kraju“, kaže Jelena Milivojević, direktorka TO Aranđelovca.

Etno-sela na obroncima Bukulje 

Obnavlja se hotel „Šumadija“, lovački dom na Bukulji. Do njenog vrha na oko 700 metara, vode obeležene staze. Na obroncima čekaju etno-sela sa vajatima iz Karađorđevog doba.

„Najbolji način da vidite srnu, zeca i uživate u našim izvorima, jeste zapravo na leđima konja“, kaže Gabrijela Janković iz Konjičkog kluba Aranđelovac.

„Ambijent koji je nedirnuta priroda i u kojem ljudi uživaju kad god su u poseti kod nas u restoranu i apartmanima“, kaže Vladimir Nikolić iz etno-selo „Divljakovac“. 

Idealni uslovi za aktivan odmor, izletnički, zdravstveni i kongresni turizam, jedinstven park u Srbiji i bogato nasleđe iz nacionalne istorije, poput ustaničkog Orašca, aduti su Bukovičke banje.

Venčački mermer 

„U parku se nalaze 74 skulpture nastale na međunarodnom simpozijumu Beli venčac, urađene od belog venčačkog mermera, koji je u svetu poznat i po tome sto je Bela kuća jednim delom urađena baš u ovom materijalu“, kaže Katarina Prodanović, direktorka smotre „Mermer i zvuci“.

Darko Pavlović, direktor Narodnog muzeja u Aranđelovcu, kaže da je pećina Risovača najposećeniji lokalitet u proteklih nekoliko godina.

"Naravno, to su brojna arheološka istraživanja, izdvojio bih 'Dvorine', gde se nalazi srednjovekovna crkva iz 14. veka koju vezujemo za nekog iz loze Nemanjića“, rekao je Pavlović.

Rim ima fontanu „Di Trevi“, Aranđelovac, kamen sreće. Kažu, ko ga dodirne sve želje će mu se ispuniti. Vredi probati.

broj komentara 7 pošalji komentar
(četvrtak, 28. maj 2020, 17:17) - anonymous [neregistrovani]

Miloš Obrenović

A od koga je beg kupio Divčibare.

(četvrtak, 28. maj 2020, 07:47) - Turist [neregistrovani]

Voda

Gospođa kaže Voda, Srbija ima ono što nema niko. A kad idemo u restoranima ni čašu vode nam de donese. Kao da je nešto što tamo nema.

(četvrtak, 28. maj 2020, 02:08) - Никола [neregistrovani]

Само_Најљепше

Тек ове године ћу спазити, колико природне љепоте, нуди Аранђеловац. Ово је фантастично! До сад сам, само водио љубавнице, у апартмане, улицом од хотела "Извор".

(sreda, 27. maj 2020, 22:57) - Zoran Beograd [neregistrovani]

Sjajno

Veoma lepo napisano. Puno podataka i informacija - za nas koji nismo bili.u banji.
Eto prilike da je posetimo !

(sreda, 27. maj 2020, 22:15) - Goran Pancevo [neregistrovani]

Lepote naše Srbije

Lepo je baš...
Zavidim na ovakvom parku !

(sreda, 27. maj 2020, 22:03) - Златомир [neregistrovani]

Арађеловац

Најлепши предео наше Шумадије.

П Р Е П О Р У Ч У Ј Е М посетите неће те се покајати.

(sreda, 27. maj 2020, 21:11) - Tanja Beograd [neregistrovani]

Sjajno

Sjajna prica ! Toliko.podataka i lepota .
Bas je zadovoljstvo pogledati