Sokobanja – mesto za lečenje, opuštanje i aktivni odmor

Sokobanja ima manje od 8.000 stanovnika, a tokom letnjih meseci dvostruko više gostiju. Godišnje ovo mesto privuče gotovo 130.000 domaćih i stranih turista. Pored gostiju koji dolaze na lečenje, sve je više turista koji ovu banju prepoznaju kao mesto za odmor.

Smeštena na 400 metara nadmorske visine, okružena šumovitim planinama, sa ružom vetrova i termomineralnim izvorima, Sokobanja je blagotvorna za one koji imaju probleme sa disanjem, kostima, ili su pod stresom.

"Sokobanjska voda je ispitivana prvi put 1834. godine. u Beču, i od tada počinje organizovano lečenje u Sokobanji. Indikacija broj jedan je astma kod dece i odraslih", kaže Gordana Vidanović iz Specijalne bolnice Sokobanja.

Za odmor i opuštanje -velnes ili boravak u prirodi. A za aktivni odmor - adrenalinski sportovi poput paraglajdinga sa staze na Ozrenu, slobodno penjanje na veštačkoj steni u Vrmdži, jedrenje na Bovanskom jezeru.

Vodopad Ripaljka, zaštićen 1949. godine, prvo je zaštićeno prirodno dobro u nekadašnjoj Jugoslaviji. Reka Gradašnica na ovom mestu u blizini Sokobanje pada sa visine od 40 metara ukupno u 11 odseka.

Ko traži više od odmora, otkriće da je ovo i mesto bogate istorije i kulturnog nasleđa.

"Ono što je najatraktivnije turistima je Soko grad, srednjevekovno utvrđenje koje je nastalo na temeljima rimskog kastela u 4. veku, zatim turski amam koji je star 500 godina i koji je sagrađen na rimskim termama. To je amam koji je jedini u funkciji na ovim prostorima", ističe Ljubinko Milenković, direktor Turističke organizacije Sokobanja.

U najposećenijoj banji Srbije rado treniraju sportisti, dolaze ekskurzije, a građani iskoriste najviše vaučera.

"Sigurno ćemo imati popunjenu sezonu do 1. oktobra. Najveći broj posetilaca biće sportske ekipe, a imamo i dosta drugih gostiju. Što se tiče poznatih ličnosti, posebno čuvamo uspomenu na našeg nobelovca Ivu Andrića koji je ovde odsedao 70ih godina", kaže Slaviša Lazanjski, iz hotela Moravica.

U ekspanziji je i vikend turizam - akva park i izletišta tokom toplih vikenda poseti i do 30.000 izletnika.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво