Ponovo radi Rusanda, nekada jedna od najčuvenijih banja Evrope

Posle dvomesečne pauze izazvane koronavirusom, specijalna banja za rehabitilizaciju i odmor Rusanda u banatskom selu Melenci, ponovo je otvorila kapije. Samo u toku jednog dana ovde opsluže 800 ambulantnih pacijenata i 300 na stacionaru. Mnogi iz cele Srbije žele da godišnji odmor provedu baš u ovoj oazi nedirnute prirode.

Lekovita svojstva vode i blata iz slanog jezera Rusanda bila su poznata u Evropi pre skoro stotinu pedeset godina. Mnogo se pričalo o čudotvornim isceljenjima kožnih i reumatskih obolenja zahvaljujući ovom blatu.

Seoski paroh Nikola Bibić 1867. godine poslao je jezersko blato i vodu u Beč na analizu, a rezultati su dali potvrdne informacije o izvarednim svojstvima, pa je to bila prva zvanična analiza koja je ustanovila lekovitost blata.

„Tajna lekovitosti ovog blata jeste u fizičkim i hemijskim karakteristikama. Kada govorimo o fizičkim karakteristikama to podrazumeva veoma sitne čestice peloida i toplotnu provodljivost koja je smanjena i kapacitet odmah povećan, tako da to omogućava pelegoterapiju“, objašnjava glavni fizijaterapeut Nemanja Komajm.

Dušanka Bursać iz Zrenjanina u Rusandu je došla zbog povrede ruke: „Osoblje je predivno blato isto tako, znači jako mi prija blato. Drugi dan sam tu, a deset terapija imam“.

Rusanda među najčuvenijim evropskim banjama 19. veka

Na osnovu zaveštanja bogate udovice Ane Klajić, 1878. godine, izgrađena je zgrada kupatila dok su prve paviljone podigli donatori i crkvena opština. Postoji zapis da je banja bila u rangu najčuvenijih evropskih banja tog vremena.

„Tradicijonalno smo se razvijali kao specijalna bolnica, ali pored toga radili smo intenzivno na razvoju zdravstvenog turizma. Inače, dnevno banja je u mogućnosti da opsluži oko 800 ambulantnih pacijenata i 300 pacijenata na stacionaru“, istakla je Zorica Ćulibrk, direktorka Banje Rusanda.

Osim pacijenata koji dolaze na rehabitelitaciju banja pruža usluge i u smislu odmora, relaksacije i preventivne terapije.

„Zahvaljujući novom kontingentu 400.000 vaučera koje pušta ministarstvo u promet očekujemo da ćemo takođe imati značajan broj korisnika usluga koji će doći kod nas na taj način i pri tome moram da podvučem da oni dolaze iz cele Srbije“, naglasila je direktorka Ćulibrk.

Ipak, najveći zadatak tri stotine zaposlenih je da gosti koji ovde borave odu zadovoljni i da se ponovo vrate, ali ne samo na lečenje već i na odmor.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 22. maj 2020, 18:10) - anonymousРадмила, [neregistrovani]

Поново прорадила Бања Русанда

Ја рођена Меленчанка, много сам срећна да ће Бања поново да ради - Много успеха жели вам Радмила Марков из Калифорније.