Naša pustinja kojoj Marija Terezija nije dala da se proširi

Deliblatska peščara se prostire na 35.000 hektara, a od Pančeva je udaljena samo 40 kilometara. Zahvaljujući bogatoj flori i fauni i specifičnoj ruži vetrova, ovo mesto se posebno preporučuje porodicama sa decom koje vole odmor u netaknutoj prirodi.

Deliblatsku peščaru krasi 900 vrsta biljaka, a banatski božur, peščarsko smilje i šerpet specifični su za ovo područje. Pre dva veka ovo je bila pustinja i da bi sprečila širenje peska, Marija Terezija je naložila pošumljavanje.

Danas najviše ima bagrema, belog i crnog bora. Ljubitelji autohtonih vrsta životinja ovde mogu videti stada podolskih goveda čijom ispašom se čuva biodiverzitet 250 hektara pašnjaka.

U ovom zaštićenom rezervatu prirode sve je više i privatnih objekata za smeštaj, a ima i onih luksuznijih sa bazenima, vinarijama i vinogradima koji se nalaze na nadmorskoj visini od 100 metara.

„Imamo obilje šumskih predela i mikroklima Deliblatske peščare je povoljna za odmor. Ovde je vazduh sličan planinskom baš zbog blizine peščanih dina, borovih šuma i mnogo zelenila“, kaže Nenad Živanov, vlasnik „Sand rizorta“ i vinarije „Đorđe“.

Deca najviše vole deo Romantične zemlje koja svakog gosta uvodi u bajkovite predele specijalnog rezervata prirode. 

Šetnja padinama, dinama i susret sa srnama 

Lokalna samouprava Opštine Alibunar izgradila je nov put kojim se sada mnogo lakše stiže od Vladimirovca do Devojačkog bunara koje je omiljeno izletište vikend turistima.

„Treba sve ovo doživeti, prošetati ovim padinama, dinama i videti sve prirodne lepote, a nije retkost da se sretnete i sa jelenima, srnama i ponekom divljom svinjom“, ističe Dušan Dakić, predsednik Opštine Alibunar.

Na javnoj prezentaciji u Opštini Alibunar nalazi se urbanistički projekat za izgradnju sportsko-rekreativnog centra na 8.000 kvadratnih metara i za dve godine kada se budu izgradili i prvi hoteli sa akva-parkom Deliblatska peščara će tek zasijati punim sjajem.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара