Najlepši deo lepog, plavog Dunava teče kroz našu zemlju – na nama je da to iskoristimo

Da Srbija ima samo Dunav, i to bi bilo dovoljno za uspešan turizam. Naravno pod uslovom da se iskoriste sve njegove mogućnosti. Protiče kroz deset država, ali na 588 kilometara kroz Srbiju je i najširi i najuži, i najdublji, i najlepši.

Šest i po kilometara Dunavskog prostranstva Golupcu daje više lik primorskog nego podunavskog grada. Na samom ulazu u Đerdapsku klisuru čeka nas Golubačka tvrđava sa devet kula.

„Svaka kula je tokom istorije imala posebno odbranu. Dakle, ako osvojite jednu kulu vi praktično ništa niste uradili. Fascinantan je podatak da niko nikada vojnim putem nije uspeo da osvoji ovu tvrđavu“, napominje Sreten Živković, vodič u Golubačkoj tvrđavi.

Najpopularnija turistička tura je Golubac sa brodića. U vožnju će vas povesti profesor istorije koji je odlučio da katedru zameni turističkim brodićem.

„Priča je spontana i životna. Čamci su moj hobi, istorija je moj zanat, moja struka. Radio sam u Golupcu kao nastavnik istorije, menjao nastavnice koje su na porodiljskom i kada su one prestale da se porađaju morao sam da nađem posao i okrenuo sam se svojoj drugoj, odnosno prvoj ljubavi, a to su Dunav i čamci“, objašnjava svoju odluku Jovan Kocmanović, vodič ture „Golubac iz brodića“.

Biciklizam ili jedrenje, izbor je vaš

Golubac leži na najpoznatijoj evropskoj biciklističkoj ruti „Euro velo 6“, a poznat je i po vodenim sportovima.

„Specifična ruža vetrova koja se ovde formira je pogodna za jedriličarski sport. Imamo jedriličarski klub u samom Golupcu i tu turisti mogu sebi da priušte čak i to da nauče da jedre“, napominje Saša Stokić, direktor Turističke organizacije Golubac.

Duhovni preporod

Manastir Tumane sazidan uoči Kosovskog boja, zadužbina je Miloša Obilića. U njemu se čuvaju mošti svetog Zosima Tumanskog i svetog Jakova.

„Narod dolazi u ovoj manastir iz svih krajeva sveta. Nema kontinenta sa kog neko u manastir Tumane ne dođe da primi ovde blagoslov božiji i molitvama tumanskih svetitelja čudesno isceljenje. Ljudi odavde odlaze kao novi i preporođeni“, tvrdi otac Dimitrije Plećević, iguman Manastira Tumane.

Prespavajte u krošnji drveta

U Golupcu se može prenoćiti u privatnom smeštaju i za hiljadu dinara. Ako želite konačište u krošnji drveta to će vas koštati više. Gospođa Slobodanka je zdravstveni radnik. Odlaskom u penziju, otisnula se u turističke vode.

„Može da se živi od posla u turizmu ako znate kako treba da radite i ako svojim radom steknete stalne goste koji imaju poverenje u vas i vi u njih“, kaže Slobodanka Korolija, vlasnica apartmana „Bajka“.

Johan Štraus Mlađi je svojevrsni promoter turizma na Dunavu već vek i po. Njegov čuveni valcer proneo je svetom slavu ove moćne reke.

Mnogi prekookeanski turisti dolaze u Evropi samo da bi krstarili Dunavom od Nemačke do Crnog mora, a njegov najlepši deo protiče kroz našu zemlju. Zato, zaplovite ovog leta Lepim plavim Dunavom.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи