Na srpskom Olimpu rastu afrodizijačka trava i ramonda serbika

Planina Rtanj, iz godine u godinu, privlači sve više turista egzotičnom lepotom i blagotvornim dejstvom na zdravlje ljudi. Zaštićeni rezervat prirode stanište je endemične i reliktne flore i faune. Najčuvenije su svakako afrodizijačka trava rtanjski čaj i biljka feniks, ramonda serbika.

Nekad svojim najvišim vrhom, Šiljak, sa 1.556 metara, Rtanj zaroni u oblake. Ali uvek planinarima, avanturistima i ljubiteljima prirode nudi nesvakidašnji doživljaj i bolji osećaj uz čist vazduh, planinske izvore i povoljno elektromagnetno zračenje.

„Kao efekat, kao krajnja posledica toga je da ljudi koji dođu i par dana borave na ovoj planini, odnosno u podnožju ove planine, se osećaju dobro“, kaže Nebojša Marjanović, specijalista urgentne medicine i predsednik Opštine Boljevac.

Lekari tvrde da deca sa Rtnja odlaze sa boljom krvnom slikom, a stariji da im se zdravstvene tegobe smanje posle boravka na planini. 

Mesto Vrelo ne zove se tako zbog izvora vode već zbog vrela energije. Prema preporuci, tu treba provesti dva puta po dvadeset minuta i isti tretman ponoviti za petnaest dana. Vrelo je istražio akademik Jovan Davidović čemu svedoči piramida.

U seoskim kućama, u podnožju, svega je stotinak registrovanih kreveta, a za one koji vole nešto drugačiju atmosferu spreman je moderan hotel. 

„Gledamo da pristupimo svakom gostu na jedan poseban način i da se naši gosti ovde osećaju kao među prijateljima. Da bismo postigli ovakvu uslugu 1.960 sati se radilo sa našim momcima i devojkama“, objasnio je Nikola Jakovljević, direktor hotela „Ramonda“.

Misterija planine Rtanj 

Običaj je da oko hotela gosti sade mladice javora koje nose njihovo ime. Tako jedan mladi javor pripada Jeleni i Novaku Đokoviću.

Oko Rtnja se pletu i brojne priče o misterioznim pojavama na planini. 

„Mi smo tu da istražujemo, dok ne budemo videli nešto, tako je, ostajemo. Svi nam preporučuju, kao pogledajte te vanzemaljce. Mnogo je stvari koje možete da istražite, od pećina, napuštenih rudnika“, hrabri su Aleksa Stepanović, student i jutjuber, i Nikola Novaković, jutjuber.

Sa Šiljka, srpskog Olimpa, pogled seže, kad je vedro čak do Beograda. A u podnožju se na pet hektara priprema novi projekat Teslin grad sa tornjem i hotelom „Smiljan“. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво