Stara planina - sva od prirode satkana

Stara planina svojom lepotom i prirodnim pogodnostima privlači turiste. Nadmorska visina od 1.000 do 2.000 metara i čist vazduh, prema mišljenju lekara, vrlo su povoljni za zdravlje. Zbog toga se poslednjih godina sve više domaćinstava bavi seoskim turizmom a hoteli "Babin zub", "Planinarski dom" i "Stara planina" pružaju odlične uslove za letnju sezonu.

Na Staroj planini sva godišnja doba su specifična. Snegove koji traju i po šest meseci smenjuje jedinstvena flora i fauna. Pokorava svojom lepotom, ali prizor koji sa jednog od vidikovaca može da se vidi, razoružava.

Planinski venac Stara planina prostire se od Zaječara do Crnog mora, dugačak je 550 kilometara i deo je prirodne granice između Srbije i Bugarske. Poslednjih godina intenzivno se na ovom području razvija turizam.

Ponuda je raznolika, ukupno 2.000 kreveta od čega je jedna četvrtina u tri hotela u okviru "SP rizorta". Osim skijanja i zimskih sportova letnja sezona može da bude atraktivna za planinarenje, planinski biciklizam, paraglajding, ultramaraton i naravno za šetnju.

"Stara planina je od prirode satkana i sve goste pozivam da je posete i isplaniraju svoj odmor pre svega u Srbiji. Dajte da svi složno idemo ka tome da podignemo ne samo turizam već celokupnu našu privredu, što znači da jedemo srpske namirnice", izjavio je Goran Karadžić, direktor kompanije "SP rizort - hotel Stara planina".

Familija Ćirić iz Balta Berilovca više od decenije bavi se seoskim turizmom. Kažu da su ove godine posadili tri puta više povrća nego inače, da bi utrošili vreme bez turista, na koje su navikli.

"Ja sam se zaželela jer ovo je dvanaesta sezona, nikad nije bilo dana da nema nikoga. Ali važno je da je sve nasađeno, nek se oni spremaju, nek projde ovoj što je došlo iz druge države, da ni mane, i posle idemo dalje, radimo", kaže Nadica Ćirić.

Osim puta, od Kalne u podnožju do vrha planine, vodi i Crnovrška reka kao prirodni orijentir.

"Da li je Crnovrška reka ovde najdublja. Jeste korito ove reke je ovde najdublje na ovom mestu", priča Dragan Ristić, novinar iz Knjaževca.

Stara planina bogata je planinskim rečicama koje sačinjavaju najneobičnije vodopade na više od trideset mesta.

Sa jednog od vidikovca gotovo nadohvat ruke je Midžor, najviši vrh Balkana. To je drugo, staro ime za Staru planinu.

Po tom imenu Balkan, za ovaj planinski venac, ime je dobilo i Balkansko poluostrvo. Sa planine se ne može videti celo Balkansko poluostrvo, ali za vedrog dana, može gotovo cela Istočna Srbija i deo Bugarske.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи