Šest destinacija za idiličan odmor u Srbiji

U ovo doba godine obično planiramo gde ćemo na godišnji odmor. Najčešće biramo obale Grčke i Turske, ali će ove godine po svoj prilici biti drugačije. Još uvek nije sasvim izvesno kako će zemlje otvarati svoje granice zbog koronavirusa. Ali to ne treba da vas obeshrabri, jer je naša zemlja prelepa i ima pregršt mogućnosti za kvalitetan odmor i to na samo nekoliko sati vožnje. Za vas smo odabrali šest destinacija koje možete da posetite tokom odmora.

Nije bilo lako odabrati ovih šest destinacija – na koju god stranu Srbije da pogledate, postoji mnogo lepih mesta.

Ove destinacije koje smo odabrali idealne su za one koji vole aktivan odmor, ali i za one koji žele nešto mirniji, porodični ambijent.

Specijalni rezervat prirode Uvac 

Između planina Zlatar i Zlatibor i gradova Nova Varoš i Sjenica svoj put je usekla reka Uvac i ovaj prostor obeležila svojim nadaleko poznatim meandrima.

Na obroncima klisure nalaze se i ulazi u veći broj pećina, a među njima dominira Ušački pećinski sistem u koji spadaju Ušačka, Ledena, Bezdana, Tubića i Baždarska pećina. 

Ljubitelji ptica u rezervatu mogu naići na 130 vrsta ptica, a najpoznatiji je beloglavi sup - jedna od dve preostale vrste lešinara koje se danas gnezde na području Srbije.

Nedaleko od Uvca su Zlatar i Zlatibor, gde možete uživati u svežem planinskom vazduhu u svako doba godine, ali i okusiti čuvenu komplet lepinju. Nakon predaha, možete nastaviti pohod obilaskom još nekih pećina, a mi izdvajamo veličanstvenu Stopića pećinu i Potpećku pećinu.

Nacionalni park Tara 

Naša lepotica na samom zapadu Srbije, planina na kojoj uživa jedinstvena Pančićeva omorika, podruku se druži sa rekom Drinom.

Tara nije previše visoka i ima mnogo staza, pa je idealna za šetnju i odmor porodica sa decom. Osim hotela, na Tari postoji mnogo privatnih vila i smeštaja u kojima možete uživati u miru i zelenilu planine.

Oni koji su spremni da utroše malo više energije, biće očarani pogledima sa vidikovaca, do kojih se dolazi kroz šume.

Autobusom, kolima ili taksijem, putem punim serpentina, stiže se do Bajine Bašte, gradu domaćinu Drinske regate – jedinstvenom događaju u ovom delu Evrope. Na Tari su se smestili Zaovinsko i jezero Perućac, pa svoj mir ovde mogu naći i ljubitelji ribolova.

Đerdapska klisura 

Dijamant istočne Srbije, najduža i najveća klisura probojnica u Evropi prostire se na 100 kilometara toka Dunava duž granice sa Rumunijom.

U klisuru se ulazi kroz takozvana Gvozdena vrata, gde Dunav posle mirnog toka kroz srpsku ravnicu počinje da vijuga. Najlepši pogled na klisuru je sa vidikovaca Veliki i Mali Kazan i Ploče.

U lepotama klisure možete uživati obilazeći je automobilom, pešaka, biciklom, putem Dunavske biciklističke ture, ili nekim brodom – kako vam volja i kondicija dozvoljavaju.

Na putu do klisure možete da obiđete nedavno obnovljenu Golubačku tvrđavu, sa koje se vidi sva moć Dunava, jedno od najvažnijih arheoloških nalazišta Lepenski vir, kao i čuvanu Trajanovu tablu s početka prvog milenijuma. 

Stara planina 

Svojim živopisnim predelima i netaknutom prirodom, Stara planina je sasvim izvesno kandidat za najlepšu planinu Srbije.

Ljubitelji planinarenja, mogu se popeti do najvišeg vrha Midžor, a onda dopuniti energiju u autentičnim domaćinstvima meštana koji nude staroplaninsku jagnjetinu, domaći sir, pihtije i druge specijalitete.

Ako se malo provozate, činiće vam se da ste se teleportovali u kanjon reke Kolorade u Americi, a zapravo ćete biti u jedinstvenom kanjonu Rosomački lonci.

Fruška gora 

Duž Dunava svoje mesto u nepreglednoj Panonskoj ravnici, između Srema i Bačke, smestila se Fruška gora. Zbog prelepe prirode i mira koji pružaju njive koje je je okružuju, na Fruškoj gori nalazi se čak 17 manastira, od kojih su najpoznatiji Krušedol i Novo Hopovo.

Planinari i biciklisti ovde mogu da predahnu i da se, opruže i okrepe vinom iz podruma koji se ovde nalaze vekovima unazad.

Ako se uputite ka Fruškoj gori, ili vas je korak tu slučajno naveo, obavezno obiđite Sremske Karlovce i srpsku Atinu – Novi Sad.

"Oj Karlovci, mesto moje drago...", rekao je Branko Radičević koji je u Karlovcima pohađao čuvenu Karovačku gimnaziju. Kažu da se, onaj ko popije vodu sa česme Četiri lava, obavezno u Karlovce i vrati. A, kako i ne bi, kad, onog trenutka kad kročite u ovaj gradić, imate utisak da ste ušli u neku drugu epohu, idealnu za beg od gradske vreve.

Subotica i Palićko jezero 

Na krajnjem severu zemlje, u blizini Subotice nalazi se jezero Palić. Jedinstvena arhitektura je ono što ovim jezerom dominira. Za najmlađe je posebno interesantan Zoo vrt, u kom je smešteno više od 60 životinja.

Nakon obilaska jezera, istraživanje jedinstvenih građevina možete nastaviti u Subotici, koja je pravi muzej na otvorenom. Posebnom lepotom izdvajaju se Gradska kuća i Sinagoga, ali i specifična Palata Rajhl.

Zaljubljenici u konje i konjički sport u okolini imaju nekoliko ergela gde mogu da jašu ili se provozaju fijakerima.

Naravno, na putu do Subotice, nije zgoreg pauzirati na nekom od brojnih, prostranih salaša i pustiti pogled niz ravnicu, uz zvuke tamburaša i "paorsku idilu". 

broj komentara 5 pošalji komentar
(nedelja, 19. apr 2020, 16:23) - Stefan [neregistrovani]

A cene

Da imamo lepota ali za pare koje damo za produzen vikend na nekoj od nasih planina mi mozemo 10 dana da odemo na more u Grcku, Crnu Goru... A i sigurno veci procenat voli vise leti more nego planinu, zar ne?

(nedelja, 19. apr 2020, 15:13) - anonymous [neregistrovani]

Film

Ove destinacije morate da ubacujete u filmove i serije koje snimate na Rts-u. Ljudi prosto ne znaju sta ce da rade na Tari, Staroj planini, i na Uvcu. Niti znaju gde parkirari niti znaju kako doci do vrha. Turisticke destinacije postaju popularne tako sto se prikazuju na filmu. I to ne dokumentarnom

(nedelja, 19. apr 2020, 14:18) - Grkinja [neregistrovani]

Kako do uvca.

Na primer srpski nekadašnji drug mi je nekad rekao da treba mi helikopter da bi išla da vidim Uvac ovako kao na slici. Ko danas ima novac za privatni helikopter?

(nedelja, 19. apr 2020, 14:17) - Grkinja [neregistrovani]

Turist

Srbija ima dosta prelepih mesta ali i dosta zagadivanja od toga što sam videla u vašoj emisiji Sasvim prirodno. Šteta je. I još nešto sva ta mesta su daleko jedno od drugog, treba nam dosta para i prevoz da obilazimo sve.

(nedelja, 19. apr 2020, 13:59) - anonymous [neregistrovani]

Na selu može i da se živi.

Možete da date neki predlog iz perspektive nekog ko nije iz Beograda, hvala.