Ljubavna šetnja Beogradom

Tokom aprila obnoviće se sve letnje turističke ture Beograda, a ima ih dvadesetak. Pridružuje im se i jedna nova, o znamenitim i običnim ljudima koji su se upisali u istoriju prestonice, pod nazivom „Ljubavna šetnja Beogradom“.

Da li je Ivo Andrić pronašao Jelenu, ženu koje nema, zašto Andriji Popiću iz Savamale i Mariji Jović iz Grocke Uprava varoši beogradske nije dozvolila da nevenčano žive zajedno, ko je nosio ljubavna pisma između Zagle i Badže, turske bule i srpskog junaka i zbog kakvih je ljubavnih ožiljaka Branislav Nušić govorio da je ženska ljubav „plitka, površna i nestalna“?

Miloš Crnjanski i Vida Ružić su se bezgranično voleli i poštovali i tokom celog bračnog života su jedno drugom persirali. Vida se upokojila samo deset meseci nakon muža.

„Kažu da su ispod njenog uzglavlja nađeni stihovi iz Lamenta nad Beogradom – 'Kada mi se dah i oči upokoje, ti ćeš me, znam, uzeti u krilo svoje.' Znači ljubav do kraja života“, objašnjava turistički vodič Sanja Đaković.

Oni koji su već imali priliku da vide šta „Ljubavna šetnja Beogradom“ pruža kažu da je veoma je zabavna, informativna i da vredi doći jer na drugačiji način može da se upozna Beograd.

Možda baš sada, u nekom kutku Beograda, počinje neka velika ljubav o kojoj će za 100, 150 godina neki budući turistički vodiči govoriti svojim turistima. Ko zna?

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 01. apr 2019, 07:28) - кристина [neregistrovani]

Шта би рекли?

Шта би рекли Андрић и Црњански о оваквој врсти "уметности"?