Читај ми!

Pronađen fosil „ribe ubice“ star 360 miliona godina

Na lokalitetu Vaterlo farme u južnoj Africi otkriven je fosil praistorijske ribe koja pripada vrsti "tristichopteridae" koja je davno izumrla. Tim istraživača koji je otkrio fosil „ribe ubice“, nazvao je "hyneria udlezinye".

Na osnovu fosila utvrđeno je da je riba živela pre 360 miliona godina.Jedan od istraživača i profesor biologije na Univerzitetu Upsala u Švedskoj, Per Ahlberg, istakao je da su ove ribe blisko povezane s onima koje su evoluirale u prve tetrapode ili kopnene kičmenjake.

„U periodu ranog devona, evoluirajuća riblja loza podelila se nadve grane. Od jedne su kasnije nastale tetrapode, a od druge nemani i proždrljivci poputHunerije", istakoa je profesor.

Odrasla jedinka je bila slatkovodna riba duga tri metra koja se uglavnom hranila vodenom četveronožnim životinjama Afrike.

U periodu kada je živela ova riba kontinenti nisu bili isti. Evropa i Severna Amerika zajedno su formirale veliki kontinent pod nazivom Euramerika, a južnu hemisferu je pokrivao mnogo veći kontinent pod nazivom Gondvana, koji je uključivao današnju Južnu Ameriku, Afriku, Antarktik, Indiju, Madagaskar i Australiju.

Kako se navodi u istraživanjima, Gondvana je kontinent na kome su živeli ogromni tristikhopteridi.

Najnoviji fosil iskopan je 2022. godine, a pronašao ga je Gesov student. Inače lokalitet Vaterlo farme u Africi jedino je mesto na kome se mogu naći relevantni fosili. 

Krajem devona došlo je do promena u koncentracijama atmosferskih gasova. Nestale su guste i kišne šume, kao i veliki broj životinja. Prema nekim procenama čak 75 odsto svih vrsta je izumrlo. Među njima je i riba sa očnjacima, koja danas nema direktne potomke.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара