Читај ми!

Zašto kućni ljubimci napadaju ljude

Često se mogu čuti vlasnici pasa kako umiruju ljude i decu koji prilaze da ih pomaze rečima: "Ne brinite, dobar je pas". Ali se napad pasa ipak dogodi i to često budu vlasnički psi. Oni kidišu na ljude iako su odrasli u porodici.

U centru za dresuru pasa Obrad Đokić objasnio je da postoji više razloga zbog kojih vlasnički pas napada. Jedan od razloga je, bez obzira da li je vlasnički ili ne, situacija kada je pas bez kontrole.

"Taj pas ima svoje određene nagone, kao što su nagon čopora, branjenje teritorije, branjenje vlasnika. Ako vlasnik nije dosledan, vlasnički pas može da napadne i svog vlasnika. Najviše grešimo jer mislimo da je pas kućni ljubimac, ali on to nije, već je potencijalno opasna životinja", istakao je Đokić.

Dodaje da mali psi, kao što su maltezeri, čivave i drugi, imaju ogromno srce i oni su pet puta agresivniji od velikih pasa. Retko ujedaju, ali im je ujed bezopasan. Kada su u pitanju ovčarski i pastirski psi oni imaju jake nagone, nisu prijemčivi za vlasnika, a često vlasnici ne znaju da se ophode prema velikim psima.

"Kada vlasnik garantuje za psa, tada možete da ga pomazite, ali sa oprezom, jer je pas ipak čoporativna životinja. Psi uvek imaju iste nagone prirode. Dominantan pas hoće da vlada i svojim vlasnikom. Urbana sredina je veliki problem, pa je obavezno da pas ima povodac, a pojedine rase i korpu", rekao je Đokić.

Ističe da psa ne treba udarati, treba ga vaspitati, jer pas najviše uči između trećeg i šestog meseca života. Čovek je uvek kriv za ujed, jer ne poznaje psihologiju pasa.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара