Читај ми!

Ekološki prihvatljiva reciklaža neophodna, najugroženi su sakupljači otpada

Među najvećim uzrocima zagađenja vazduha su požari na deponijama i paljenje sekundarnih sirovina. Da ironija bude veća, najugroženiji su oni koji otpad sakupljaju i pale. Zato je tridesetak neformalnih skupljača otpada pokrenulo reciklažu kablova na ekološki prihvatljiv način.

Umesto da se kablovi pale kako bi se izdvojio bakar u Reciklažnoj zadruzi u Adi nabavili su uređaje za mašinsko odstranjivanje izolacije bakra. Kažu, žele da budu deo reciklažne industrije.

„Bila je ideja, pošto dolazim iz sakupljačke porodice, jeste da vidim na koji način moji stričevi i ostali članovi moje porodice mogu da unaprede svoj posao. Ono što mi radimo je primarna reciklaža kablova, plastike... Videli smo da spaljivanje kablova guši naš posao", kaže Kilino Stojkov, osnivač Ekološke zadruge „Konekt klin Roma grup".

A zbog spaljivanja kablova i drugog otpada u nehigijenskim naseljima i zagađenog vazduha, stanovnici nekih naselja već godinama protestuju.

„Svi oni koji se bave otadom na način na koji ne bi trebalo da pale i oslobađaju žicu od zaštitnog sloja su izloženi i toksičnim i kancerogenim materijama. Oni kraće žive. Oni pre oboljevaju", izjavio je Slobodan Tošović, ekotoksikolog, konsultant UNECE.

„Poznatisu pogubni efekti izlaganja dimu od ove vrste sagorevanja, pre svega na onog ko to radi a zatim i na okruženje", ističe Dejan Lekić iz Nacionalne ekološke asocijacije.

Požari su česti, a vatrogasci i komunalna inspekcija zbog njih izlaze na teren, i to se stalno ponavlja jer otkupljivači kupuju metal iako vide da je izdvojen paljenjem.

Taj problem nije od juče, ali taj problem ne može da se reši sutra ili danas, to je neki problem koji sistemski treba da se reši", izjavila je Mirjana Todorović iz Ministarstva zaštite životne sredine.

Procenjuje se da je u Srbiji između 60 i 70 hiljada neformalnih sakupljača otpada koji obezbeđuju sirovine za reciklažnu industriju.

„Naša ideja je da za početak napravimo pilot projekat nabavimo jednu od tih mašina, merimo uspeh nekoliko meseci da vidimo da li ćemo uspeti da u nekoj značajnijoj eri prilagodimo te spaljivače sekundarnih sirovina da koriste tu mašinsku obradu", kaže Bojan Simišić iz pokreta „Eko-straža".

Spaljuju se vrlo često kradeni kablovi, a da bi došli do njih lopovi naprave i hiljadu puta veću štetu nego što zarade prodajom pretopljenog metala.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво