Читај ми!

KOP15: Postignut istorijski dogovor da se zaustavi gubitak biodiverziteta do 2030

Ministar kineske vlade koji je predsedavao svetskom Samitu o biodiverzitetu proglasio je da je postignut Sporazum „30 do 30“ o zaštiti prirode uprkos prigovorima Demokratske Republike Kongo, koja je rekla da ne može podržati ovakav dokument.

Kineski ministar ekologije Huang Runćiju, koji je predsedavao sastanku Konferencije o biodiverzitetu KOP15 koju su organizovale Ujedinjene nacije, proglasio je da je dokument na koji je predstavnik Konga podneo prigovor, usvojen.

Posle više od četiri godine pregovora, ponovljenih odlaganja zbog pandemije kovida 19 i razgovora koji su se na skupu u Montrealu, otegli do kasno u noć, skoro 200 zemalja – ali ne i Sjedinjene Države i Vatikan – potpisalo je sporazum na Konferenciji o biodiverzitetu, čiji su domaćini bili Kanada i Kina, kako bi čovečanstvo do sredine veka krenulo putem života u skladu sa prirodom.

Na vanrednoj plenarnoj sednici koja je počela u nedelju uveče i trajala više od sedam sati, zemlje su se prepirale oko konačnog sporazuma. Konačno, u ponedeljak oko 3.30 po lokalnom vremenu, pojavila se vest da je postignut sporazum.

Činilo se da je pregovarač Demokratske Republike Kongo blokirao konačni dogovor koji je predstavila Kina, rekavši na plenarnoj sednici da ne može podržati sporazum u sadašnjem obliku jer ne podrazmeva otvaranje novog fond za biodiverzitet, odvojenog od postojećeg fonda UN – Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF). Kina, Brazil, Indonezija, Indija i Meksiko su najveći primaoci sredstava iz ovog fonda, a neke afričke države želele su više novca za konzervaciju, kao deo konačnog dogovora.

Kao odjek prošlomesečnog samita o klimi KOP27 u Egiptu, podele oko novca bile su glavna prepreka u poslednjim satima pregovora. Države članice EU, Velika Britanija i druge zemlje sa severne hemisfere zalagale su se za ambiciozne ciljeve očuvanja u konačnom tekstu, a sudomaćin Kanada je rekla da uspeh samita zavisi od glavnog cilja zaštite 30 odsto Zemlje do kraja decenije, poznata kao „30 do 30“.

Zemlje sa južne hemisfere, uključujući Brazil, Indoneziju i Demokratsku Republiku Kongo – koje su najbogatije biodiverzitetom i zemlje u kojima su tri najveće prašume na svetu – želele su da vlade pristanu na stvaranje novog fonda za biodiverzitet kao deo Montrealskog pakta za nove ciljeve očuvanja.

U konačnom sporazumu, zemlje su odlučile da stvore novi fond u okviru glavnog postojećeg mehanizma UN za finansiranje biodiverziteta – Globalnog fonda za životnu sredinu – i posvete se budućim razgovorima o posebnom fondu. Bogate zemlje su se složile da obezbede pomoć od 30 milijardi dolara za biodiverzitet do kraja decenije, za šta se veruje da predstavlja značajno povećanje u odnosu na sadašnji nivo izdvojenih sredstava.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво