Читај ми!

Konferencija Ujedinjenih nacija o prioritetnim ekološkim ciljevima za zaštitu biodiverziteta

Ključna konferencija Ujedinjenih nacija o biodiverzitetu COP15 (Conference of the Parties), koja se održava u Montrealu u Kanadi, ciljeve usmerava na zaustavljanje alarmantnog uništavanja prirode izazvane ljudskom aktivnošću.

Na Konferenciji se očekuje usvajanja novog Globalnog okvira za biodiverzitet, koji će voditi akcije širom sveta do 2030. godine, za očuvanje i zaštitu prirodnih resursa.

Očekuje se da se korporativni lideri zalažu za ambiciozan sporazum sa snažnim politikama koje će dati smernice za kompanije koje žele da se promene.

Otvarajući konferenciju, generalni sekretar UN, Antonio Guteres, rekao je da „osim obmanjujućih snova milijardera, ne postoji Planeta B“.

„Multinacionalne korporacije pune svoje bankovne račune dok prazne naš svet od njegovih prirodnih darova. Ekosistemi su postali igračke za profit. Sa našim beskrajnim apetitom za nekontrolisani i nejednaki ekonomski rast, čovečanstvo je postalo oružje masovnog izumiranja“, naglasio je Guteres.

U toku dvonedeljnog samita svih 196 vlada prema Konvenciji Ujedinjenih nacija o biološkoj raznovrsnosti, treba da se složi o tome kako osigurati da postoji više „prirode“ – životinja, biljki i ekosistema – 2030. nego sada.

Ali zemlje tek treba da se dogovore o tome koji ekološki ciljevi treba da imaju prioritet, kako kompanije treba da prijave rizik po životnu sredinu i kako treba da se reguliše njihova delatnost.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво